Wina Rias Baixas (Hiszpania)

Rebeca Barral - VAL DE...
  • Albarino
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu:13,0% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Albarino Region: Rias Baixas
74,99 zł

Rias Baixas to nadmorski region winiarski w Hiszpanii znajdujący się w Galicji, na północno-zachodnim wybrzeżu. Rias to odpowiednik norweskiego fiordu, jest to też nazwa pięknego, galicyjskiego zachodniego wybrzeża, z bardzo urozmaiconą linią brzegową (postrzępione zatoczki, płytkie fiordy). Rias Baixas jest podzielone na pięć obszarów (Ribeira do Ulla, O Rosal, Soutomaior, Condado do Tea and Salnés) a w każdym znajdziemy inne gleby i warunki klimatyczna. 

Ale jedną cechę mają wspólną: upawia się tam niemal tylko albarino! W Rías Baixas dozwolonych jest do 12 różnych odmian winorośli, ale albariño jest królem - 96.5% produkowanego w regionie wina to właśnie Albariño. W Rias Baixas zarejestrowanych jest 4 tysiące hektarów winnic, które są podzielone na 22 tysiące parceli...

Czytaj więcej

Rias Baixas to nadmorski region winiarski w Hiszpanii znajdujący się w Galicji, na północno-zachodnim wybrzeżu. Rias to odpowiednik norweskiego fiordu, jest to też nazwa pięknego, galicyjskiego zachodniego wybrzeża, z bardzo urozmaiconą linią brzegową (postrzępione zatoczki, płytkie fiordy). Rias Baixas jest podzielone na pięć obszarów (Ribeira do Ulla, O Rosal, Soutomaior, Condado do Tea and Salnés) a w każdym znajdziemy inne gleby i warunki klimatyczna. 

Ale jedną cechę mają wspólną: upawia się tam niemal tylko albarino! W Rías Baixas dozwolonych jest do 12 różnych odmian winorośli, ale albariño jest królem - 96.5% produkowanego w regionie wina to właśnie Albariño. W Rias Baixas zarejestrowanych jest 4 tysiące hektarów winnic, które są podzielone na 22 tysiące parceli uprawianych przez ponad 5.5 tysiąca różnych winiarzy. To świadczy o dużym rozdrobnieniu produkcji.

Oprócz albarino uprawia się w regionie: treixadura - tradycyjnie mieszana z albariño, loureiro - wysokiej jakości lokalna odmiana szczególnie kojarzona z O Rosal, caiño blanco, torrontes i godello.

Warunki klimatyczne

Znany jako "Zielona Hiszpania", region charakteryzuje się umiarkowanymi temperaturami przez cały rok, mgłą oceaniczną i dość obfitymi rocznymi opadami, które w niektórych miejscach są prawie trzy razy wyższe niż średnia krajowa. Wilgotny klimat Atlantyku w Galicji jest jednak zrównoważony przez dużą dawkę słońca: ponad 2 tysiące godzin słonecznych wystarcza, aby zapewnić pełne dojrzewanie winogron i jest w stanie produkować wina o dobrej naturalnej kwasowości i bogactwie aromatyczny.

Gleby Rías Baixas są dość jednolite, zdominowane przez granit i łupek. Duże rzeki i dopływy pozostawiły również złoża aluwialne i koluwialne – połączenie gliny, mułu, piasku i żwiru. W glebie występuje ograniczona ilość materiału organicznego i niezwykle wysoki poziom mineralności.

Historia

Produkcja wina w Rías Baixas sięga tysięcy lat wstecz, ale dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat region zyskał światową sławę jako producent najwyższej jakości win z albariño.

Uważa się, że pierwszymi winiarzami w regionie byli Rzymianie. W XIIw swój wkład w winiarstwo regionu mieli mnisi cysterscy, którzy przybyli z Francji. Produkcja wina w Galicji i Rías Baixas rozkwitła w XIV i XV wieku wraz z odkryciem Nowego Świata i ustanowieniem szlaków handlowych między Hiszpanią, Anglią i resztą Europy.

Po zdewastowaniu winnic w Europie przez filokserę w XIXw, podczas przesadzania hybrydowych i rodzimych odmian hiszpańskich albariño zaczął wyłaniać się jako gwiazda regionu, pokazując swój potencjał do produkcji wysokiej jakości win w rękach nowej generacji wykwalifikowanych winiarzy. To był początek XX w.

"Nowoczesna" historia winiarstwa Rías Baixas rozpoczęła się w 1980 roku, kiedy to stworzono oficjalną nazwę specjalnie dla odmiany winorośli albariño – La Denominación Específica Albariño. Jednak w 1988 r., po przystąpieniu Hiszpanii do Unii Europejskiej (UE), nazwa została zmieniona na Denominación de Origen (DO) Rías Baixas, ponieważ przepisy UE dotyczące wina nie uznawały DO nazwanej dla jednej odmiany winorośli. 

Charakterystyka win produkowanych w Rias Baixas

Ponad 99% wszystkich win produkowanych w Rías Baixas jest białych. Różnice w mikroklimatach, terroir i odmianach winorośli w pięciu podstrefach, a także różne techniki produkcji wina, tworzą niezwykłą różnorodność. Style wahają się od rześkiego, aromatycznego charakteru w Val do Salnés, do brzoskwiniowego, bardziej miękkiego stylu w O Rosal i mniej owocowego i bardziej ziemskiego stylu w Condado do Tea. Jednak wszystkie te wina mają wiele wspólnych cech: kolor bladozłotej cytryna, w ustach chrupiące, eleganckie i świeże. Wina te są wytrawne i aromatyczne, pełne smaków białej brzoskwini, moreli, melona, ananasa, mango i wiciokrzewu. Mają dobrą naturalną kwasowość, odczuwalną mineralność i umiarkowany alkohol (12%).

Pokaż mniej