Albariño VAL de MEIGAS to osobisty projekt Rebeki Barral, której rodzina zajmuje się produkcją win od kilku pokoleń. Rebeca urodziła się w Dolinie Salnés, gdzie dorastała w otoczeniu winnic i wśród ludzi, którzy wino kochali. Ten osobisty związek ze światem wina i jej przedsiębiorczy charakter skłoniły ją do rozpoczęcia przygody z VAL de MEIGAS w 2016 roku.
Winiarnia posiada certyfikat ISO 9001 . Certyfikat ten jest uznawany na całym świecie i gwarantuje jakość i bezpieczeństwo VAL de MEIGAS, plasując wino na poziomie najwyższych standardów branży winiarskiej.
Nazwa Rías Baixas jest w pełni zintegrowana z prestiżowym regionem atlantyckim, na północno-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Jego dynamika klimatyczna jest typowa dla tego obszaru, co sprawia, że odmiana Albariño nadaje winom wspaniały, niepowtarzalny i autentyczny charakter, oddając atlantycki klimat.
Albariño VAL de MEIGAS to klasyczne wino, którym można delektować się na każdą okazję. Przygotowane w 100% z odmiany Albariño, łączy tradycyjne techniki z najnowocześniejszą technologią, co pozwala wydobyć jak najwięcej z tej rodzimej odmiany. Efektem jest wyjątkowe wino o wyraźnym atlantyckim charakterze i doskonałej jakości. Owoce do VAL de MEIGAS pochodzą z najstarszych i najbardziej nadmorskich winnic uprawianych w Rías Baixas. Wino ma słomkowożółty kolor z błyszczącymi refleksami. Pachnie owocami: melonem, nektarynką, kandyzowanym zielonym jabłkiem, skórką z cytryny, a w tle skórką migdałów.
Wszystkie prace przy pielęgnacji winorośli, zbiorach i winifikacji, są wykonywane ręcznie. Fermentacja na rodzimych drożdżach odbywa się w stalowym zbiorniku. Następnie wino przez trzy miesiące spoczywa na osadzie, zanim zostanie zabutelkowane.
VAL de MEIGAS w połączeniu z aperitifem to zawsze dobry pomysł. Pasuje do wszelkiego rodzaju przekąsek. Po mistrzowsku komponuje się z serami, szczególnie z kremowymi typu Brie, czy Camembert, a także ze świeżymi serami z mleka koziego i owczego i wędlinami.
A co powiecie na połączenie pysznych grillowanych borowików z oliwą i czosnkiem z VAL de MEIGAS? To idealne połączenie i uczta dla podniebienia. Jak przystało na dobre wino pochodzenia atlantyckiego, jego słonawy posmak i świeżość perfekcyjnie pasuje do owoców morza. To idealny towarzysz dla małż gotowanych na parze, ośmiornicy, pieczonych przegrzebek, kraba gotowanego na parze, kraba królewskiego lub homara z grilla. Idealny mariaż lądu i morza. Trafionym pairingiem będą również dania z rybą w roli głównej. Wino bardzo dobrze komponuje się z turbotem, dorszem czy tuńczykiem.
Wszechstronność tego Albarino sprawia, że jest pysznym dodatkiem do białych mięs, zwłaszcza drobiu, choć współgra także z nieco tłustszymi sztukami, takimi jak wieprzowina. Jeszcze bardziej wysublimowany jest pairing, jeśli towarzyszy mu sos na bazie masła, śmietany, musztardy lub cytrusów. To także doskonała opcja do bardziej słodkich i kwaśnych dań, które zawierają sos sojowy lub są bardzo ostre (kuchnia chińska). Kontynuując egzotyczne przekąski, VAL de MEIGAS znakomicie dopełni owocowy charakter tajskich sałatek i wszelkiego rodzaju dań z pikantnymi sosami, takimi jak vongole.
W porównaniu z innymi winami białymi można go również degustować w nieco wyższych temperaturach (między 8 a 10°C) dzięki harmonijnej złożoności aromatów.
Nagrody i Wyróżnienia
Wino z rocznika 2022 otrzymało wysoką notę 90 pkt od Wine Spectator i 91 pkt od magazynu Guía Peñín.