Bouza do Rei - o producencie wina

manufacturer-picture

Potężne przedsięwzięcie winiarskie mające pod swoją kontrolą ponad 100 ha winnic. Od momentu powstania Bouza do Rei prężnie rozwija się pod względem jakościowym i produkcyjnym, przetwarzając prawie milion litrów wina rocznie.

Winnica

Bouza do Rei jest jedną z oryginalnych winnic i liderów w produkcji D.O. Rías Baixas. Została założona w 1984 roku w Ribadumii, w sercu historycznego podregionu Salnés, między ujściami rzek Pontevedra i Arousa, największej przybrzeżnej równiny w Galicji. To jeden z najżyźniejszych obszarów ziemi, uważany także za historyczny podregion Albariño, prezentujący jedną z najbardziej płaskich rzeźb terenu. W rzeczywistości winorośl uprawiana jest na małych wzgórzach, które rzadko sięgają wyżej niż 100 metrów n.p.m. Od momentu powstania Bouza do Rei prężnie rozwija się pod względem jakościowym i produkcyjnym, przetwarzając prawie milion litrów wina rocznie.

Szczepy 

Obecnie Bodegas Bouza do Rei kontroluje produkcję ponad 100 ha winnic. Chociaż przepisy Rady Regulacyjnej zezwalają na uprawę innych odmian winorośli, to muzą winnicy jest rodzima odmiana - albariño. Ten szczep jest wyjątkowy pod względem bogactwa smaków i aromatów, posiada także dużą zdolność wytwarzania cukru (sięgającej potencjalnie 13% alkoholu), co nadaje winom wielką finezję i elegancję.  

Historia

Winnica Bouza do Rei od momentu powstania ukazuje ciągły proces wzrostu pod każdym względem. Na przestrzeni lat winnica znacznie się rozbudowywała, aż do osiągnięcia obecnych rozmiarów. Jej własne winnice powiększały się stopniowo z początkowych 20 ha do 100 ha obecnie. W 1984 r. zbiory dostarczyły około 40 000 litrów wina, podczas gdy teraz produkuje się około 900 000 litrów. Winnica z małego, lokalnego Producenta urosła do rangi dużego gracza, który aktualnie eksportuje swoje wina do dwunastu krajów świata.

Najlepszym projektem winnicy jest marka VAL de MEIGAS. To indywidualny projekt Rebeki Barral, której rodzina od wielu pokoleń z wielką pasją zajmuje się produkcją wina. Robi to profesjonalnie od początku 1980 roku w rodzinnej winnicy w Rías Baixas Designation of Origin. Rebeka przyszła na świat w dolinie Salnés, gdzie dorastała w otoczeniu winnic i beczek z winem. Słuchanie długich rozmów o winiarstwie było jej codziennością. Często uczestniczyła w popularnych festiwalach wina. Jak sama twierdzi - urodziła się i wychowywała w otoczeniu miłości do wina. 

Meigowie tj., czarownice” to wg legendy magiczne postacie pełne mocy, zamieszkujące całą dolinę, a ich posłuch jest ściśle związany z galicyjską tradycją i kulturą. Te postacie, pełne magii, zainspirowały twórców VAL de MEIGAS do stworzenia wina, które przywołuje tajemnice i moce nadprzyrodzone. Wino, które nasyca tych, którzy go smakują, galicyjską kulturą i tradycją, czyniąc ich częścią magii tej ziemi. Osobista relacja ze światem wina, legendy i żywiołowa natura Rebeki Barral doprowadziły do rozpoczęcia wspaniałej przygody z VAL de MEIGAS w 2016 roku.

Rebeca Barral, założycielka, a zarazem dyrektorka, Albariño Val de Meigas tak wypowiada się na temat swoich winnic: ,,Nasze winnice zależą od dobrego stanu ziemi, na której są sadzone. Troszczymy się o tę ziemię i winnice z taką samą miłością i uczuciem, z jaką ojciec troszczy się o swojego syna, aby rósł silny i zdrowy. Każdy butelkowany rocznik jest odzwierciedleniem tej miłości i zaangażowania”.

Wszystkie prace związane z pielęgnacją winnic: przycinanie, nawożenie, zwalczanie szkodników oraz zbiór wykonuje się ręcznie. Winnica posiada certyfikat ISO 9001. Certyfikat uznawany na całym świecie, gwarantuje jakość oraz bezpieczeństwo VAL de MEIGAS. Pokazuje, że wino spełnia najwyższe standardy przemysłu winiarskiego.

Klimat / Gleba

Winnice znajdują się na północno-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii. Jego dynamika klimatyczna jest typowa dla tego terenu, co sprawia że odmiana Albariño nadaje winom niepowtarzalny i autentyczny charakter klimatu atlantyckiego. Jesienią i zimą zazwyczaj napływają ciepłe, tropikalne fronty, które zwykle skutkują ulewnymi deszczami o średniej rocznej ok. 1300 mm i łagodnymi temperaturami. Wiosna przychodzi dosyć wcześnie, wolna od mrozu. Lata są suche, zwykle łagodne ze względu na bliskość morza i ochronny wpływ otaczających gór. Gleba zawiera dużo granitu, jest stosunkowo piaszczysta, bogata w surowiec organiczny, lekko kwaśna, przepuszczalna, a przy tym głęboka (poza wzgórzami), co sprzyja uprawie winogron o przyjemnym smaku.

rok założenia
1984
spec-icon
900 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Hiszpania
spec-icon
wiodący szczep
Albarino
spec-icon
100 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Rebeca Barral - VAL DE...
  • Albarino
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu:13,0% Temperatura podawania: 8-10 °C Produkowane ze szczepu: Albarino Region: Rias Baixas
74,99 zł