Wina Peloponez (Grecja)

Peloponez, to najbardziej na południe wysunięta część Półwyspu Bałkańskiego, to także jeden z najstarszych regionów winiarskich Grecji. 

Ponad połowa winnic Peloponezu znajduje się w Koryntii i Achai (około 35% greckich win jakościowych pochodzi z Peloponezu). Jest to region głównie górzysty z nielicznymi płaskowyżami w północnej części. Klimat panuje tu śródziemnomorski: z łagodnymi zimami a latami długimi i gorącymi. Najwięcej opadów odnotowuje się w zachodniej części regionu. Różnice w wysokościach, zróżnicowany wpływ morza i  inne czynniki klimatyczne powodują, że znajdziemy tu wiele różnych mikroklimatów i terroir.

Apelacje Peloponez

Ogólną, dużą apelację (PGI...

Czytaj więcej

Peloponez, to najbardziej na południe wysunięta część Półwyspu Bałkańskiego, to także jeden z najstarszych regionów winiarskich Grecji. 

Ponad połowa winnic Peloponezu znajduje się w Koryntii i Achai (około 35% greckich win jakościowych pochodzi z Peloponezu). Jest to region głównie górzysty z nielicznymi płaskowyżami w północnej części. Klimat panuje tu śródziemnomorski: z łagodnymi zimami a latami długimi i gorącymi. Najwięcej opadów odnotowuje się w zachodniej części regionu. Różnice w wysokościach, zróżnicowany wpływ morza i  inne czynniki klimatyczne powodują, że znajdziemy tu wiele różnych mikroklimatów i terroir.

Apelacje Peloponez

Ogólną, dużą apelację (PGI Peloponnese), można podzielić na siedem apelacji:

Okręg Achaja:
PDO Patra Mavrodaphne
PDO Patra Muscat
PDO Rio Patra Muscat
PDO Patra

Okręg Arkadia:
PDO Mantineia - ważna apelacja win białych; powstają tutaj najlepsze wina z odmiany moschofilero


Okręgi Koryntia i Argolida:
PDO Nemea - jedna z najważniejszych apelacji winiarskich dla win czerwonych. Najważniejsza jest tutaj odmiana agiorghitiko dająca owocowe, lekko pieprzne wina.

Okręg Lakonia:
PDO Monemvassia-Malvasia

Charakterystyka win z regionu Peloponez

Wina z Peloponezu cechuje dojrzałość owoców, korzenne, ziemisto-ziołowe nuty, mineralny sznyt i niezła kwasowość. Na szczególną uwagę zasługuje szczep moschofilero, który – zwłaszcza gdy pochodzi z nieco chłodniejszego obszaru – daje eleganckie i naprawdę złożone wina białe (np. z apelacji Mantineia). Moschofilera posiada różowawą skórkę. Powstają z tej odmiany wina białe, lekko różowe, spokojne lub musujące.

Wśród win czerwonych najlepsze wina powstają z odmiany agiorgitiko, uprawianej głównie w apelacji Nemea. Odmiana ta zwykle daje wina o głębokim purpurowym kolorze i wyrażnym aromacie ciemnych, dojrzałych owoców (czarna porzeczka, jeżyna, malina) oraz dość miękkich taninach. Wina z agiorgitiko doskonale się starzeją, rozwijając aromaty korzenne, pieprzne, figowe. Znakomite do czerwonych mięs w sosie.

Kilkanaście szczepów uprawia się w regionie miasta Patras (okręg Achaja) – do najsłynniejszych należą muszkaty o złocistej barwie i owocowym aromacie. Tutaj ważną jest też odmiana roditis (o różowej skórce) i czerwone mavrodaphne (powstają z niego wzmacniane wina z podsuszanych na słońcu gron).

Pokaż mniej

Zacharias - Omikron Retsina
  • Roditis
  • Grecja
  • Wytrawne
Wina z Grecji

Zacharias - Omikron Retsina

16461
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Grecja Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Roditis i Retsini(żywica) Region: Peloponesse
38,99 zł