Zacharias - Omikron Retsina

Zacharias - Omikron Retsina

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Grecja
Region
Peloponez
Szczep
Roditis
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

38,99 zł

Opis

Retsina - to gatunek tradycyjnego greckiego wina, znany szerzej jako Appelation by Tradition.  Wino Retsina przygotowywane jest bardzo często z 2 dominujących szczepów: Roditis i Retsini(żywica)

Legenda głosi, że starożytni Grecy wakując amforę żywicą, upuścili kilka kropel żywicy. Tym sposobem powstała RETSINA ;

Sam sposób produkcji polega na tradycyjnej winifakcji moszczu ze szczepu roditis w kadziach ze stali nierdzewnej. Przed zakończeniem fermentacji  dodaje się  do wina odrobinę (około 1%) soku z żywicy sosnowej (retsini).   Ma to na celu wzbogacenie profilu aromatycznego.   W taki sposób powstaje wino OMIKRON RETSINA. 

W zapachu aromaty cytrynowe, brzoskwiniowe, ziemiste i ziołowe. Ale też wyczuwalne nuty kwiatowe i sosnowa żywica.

W smaku wino zdecydowanie wytrawne z wysoką kwasowością.

Sugestie kulinarne: Smażone szprotki, pierś z kurczaka wykąpana w śmietanie, pikantne przystawki, makarony, dania z ryb i owoców morza.

 

 

 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Zacharias

Winnica Zacharias – jeden z najważniejszych producentów Nemei. Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany na największych międzynarodowych konkursach. Plasuje się na czele najszybciej rozwijających się marek greckiej branży winiarskiej.

Winnica

Zacharias stworzona została przez jedną z najstarszych rodzin winiarzy w Nemei. Opierają się na tradycji oraz wysokim poziomie wiedzy naukowej i do tej pory wyprodukowali ponad 20 etykiet win, zdobywając po drodze wiele wyróżnień. Jest jedną z najważniejszych winnic w Nemei. 

Łącząc bezcenne dary tradycji z najnowocześniejszą technologią i wieloletnim doświadczeniem z ogromną wiedzą naukową, winnice Zacharias stale sie modernizują i wykorzystują badania dla doskonałej produkcji wina.

Misją winnicy jest tworzenie produktów w pełni szanujących środowisko i człowieka.

Winiarnia Zacharias specjalizuje się w łączeniu tradycji i najnowocześniejszej technologii.

Winnica szczyci się trzema głównymi seriami win OMIKRON- wina codzienne na zakrętkę, LEXIS- wina premium ze starych 50 letnich krzewów z najlepszych apelacji i  BIO- wina za eszczepów Agiorgitiko i Moschofileroz  parceli BIO

Szczepy

Winnica Zacjarias dąży do tego, aby lokalne szczepy  - zwłaszcza Aghiorgitiko i Sklava – zyskały na popularnosci zarówno w Grecji, jak i na międzynarodowej scenie winiarskiej. Pozostałe szczepy winorośli uprawiane przez winnice Zacharias to rodzime: Asyrtiko, Kydonitsa, Mavrodafni, Malagouzia, Moschofilero, Roditis oraz słynne międzynarodowe odmiany: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah i Sauvignon Blanc

Historia

Wina są butelkowane od 2002 roku, ale historia winiarstwa Zacharias sięga znacznie dalej.

Firma została założona przez Eliasa Zachariasa. Pan Zacharias jest absolwentem Akademii Rolniczej w Atenach i posiada wysoki poziom wiedzy fachowej. 

Winiarnia została zbudowana w trzech etapach. Pierwsze obiekty zostały zbudowane w 1960 roku i od tego czasu nieprzerwanie działają. W 1973 roku winnica została rozbudowana i ukończona zgodnie z optymalnymi francuskimi standardami, co nastąpiło wraz z wprowadzeniem dominującego francuskiego know-how do Nemei oraz z nabyciem podziemnych piwnic i imponujących betonowych zbiorników na wino. Winiarnia została w pełni zmodernizowana i w 2004 roku przybrała obecną formę.

Klimat/Gleba

Największa część winnic Zacharias znajduje się w lokalizacji Douramani, w Nemea. To tam znajduje się jedyna niepodzielna współczesna winnica Sklava. Sklava to lokalna odmiana, która została wskrzeszona dzięki osobistym wysiłkom rolnika Eliasa Zachariasa, założyciela Zacharias Wines.

Najstarsza część winnic znajduje się w lokalizacji Tsintari, w Nemei. Niewielką część winogron Aghiorgitiko sadzi się tam od 1960 roku, tuż obok starożytnego Akropolu w Phlious. Co więcej, duża część winnic nadal znajduje się na zboczach gór wokół Leontio, wioski, z której wywodzi się rodzina Zachariasów.

Oprócz rodzimej Aghiorgitiko, odmiany takie jak Mavrodafni, Kydonitsa i Malagouzia również wyjątkowo dobrze zaadaptowały się na tym obszarze. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.