Fekete Pince - Harslevelu 2013

Fekete Pince - Harslevelu 2015

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

63,99 zł

Opis

W winnicach Beli Feketego winogron harslevelu rośnie najwięcej, zajmują aż 38% upraw. Dlaczego właśnie ta odmiana, o miodowym i kwiatowym aromacie, której trudna nazwa kojarzy się Węgrom z lipą jest tak ważna? Bo jej kobieca, krągła natura doskonale kontrastuje ze skalnym podłożem Somlo! Spontaniczna fermentacja i roczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej dwa lata reduktywnego dojrzewania w stali. Na rynku od Września 2019 ale sprowadzone do magazynu bezpośrednio z piwnic Somlo dopiero w Lipcu 2022 roku. Niebanalne, wciągające i angażujące wino! Bukiet rozciąga się od słodyczy owocu przez kwietną, lipcową łąkę po niuanse korzenne. Wytrawne usta ożywia bazaltowa mineralność. Złożoność to jego drugie imię.

Zalecana dekantacja wina na godzinę przed degustacją.

Wino w ocenie specjalistów:
"Kamienny, wyrazisty, mineralny aromat; na podniebieniu ładna nuta kwiatowo-owocowa. Rześkie, gładkie, podbite skalnym aromatem. Świetna struktura przy jednoczesnej miękkości i swoistej lekkości. Żywe, delikatne".
Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Fekete Pince Somlo

To jeden z najmniejszych producentów z najmniejszego regionu winiarskiego w naszej ofercie, czyli Somló. I to tyle, jeżeli chodzi o minimalizm - tutejsze wulkaniczne, bazaltowe terroir wpływa na wielkość win Fekete Pince. Flagowym szczepem jest tu Harslevelu.

Winnica

Ze względu na wulkaniczne podłoże charakteryzują się one wysoką mineralnością i kwasowością. Większość win jest poddawane długiemu procesu dojrzewania - min. 10 miesięcy w beczce i 2 lata w stalowych tankach.

Szczepy

W Somló uprawia się właściwie wyłącznie białe szczepy, pośród których dominują Juhfark (znak rozpoznawczy Somló), Olaszrizling i Furmint. Nie inaczej jest w Fekete Pince, które do wspomnianej palety dokłada również Harslevelu i Chardonnay.

Historia

Region winiarski Somló mimo swoich mikroskopijnych rozmiarów ma za sobą długą i świetną historię. Na przełomie XX i XXI wieku streszcza się ona w jednym nazwisku: Bela Fekete. Opiekun góry Somló, znawca tutejszych gleb i szczepów, największy autorytet wśród nielicznych, lokalnych producentów. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia pracował w swojej winnicy u stóp góry Somló. Udoskonalał techniki winifikacji niełatwych, lecz długowiecznych i niezwykłych win białych, aż do jesieni 2014 roku, kiedy z racji zaawansowanego wieku sprzedał Fekete Pince swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, Gyorgy Emmert i Gabor Riesz starają się kontynuować pracę i filozofię swojego mistrza.

Klimat / Gleba

Na klimat Somló mają wpływ zróżnicowane ukształtowanie terenu i pobliska rzeka Marcal. Dominuje klimat umiarkowany, z wczesną wiosną i gorącym latem, przechodzącym w długą, słoneczną jesień. Wilgotność jest niska dzięki stałej bryzie, więc wiele winnic może pracować w sposób organiczny. Takie są też plany regionu, aby nazwa apelacji ta stała się całkowicie organiczna.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również