Vegaval Plata - Verdejo 2020

Vegaval Plata - Verdejo 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Kastylia
Szczep
Verdejo
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
6-8 °C

25,99 zł

Opis

Rok 2020 był suchy. Lato było łagodniejsze niż zwykle. Dzięki długiemu dojrzewaniu jakość winogron trafiających do prasy była doskonała. Zbiór winogron odbywał się w nocy w ciągu pierwszych dwóch tygodni września. Tradycja i nowoczesność w wytwarzaniu wina szły w parze, aby stworzyć naprawdę pyszne, eleganckie wino Verdejo.

Kolor żółty z odcieniem zieleni. Czyste i jasne. Bardzo owocowy zapach z tropikalnymi nutami. Świeże na podniebieniu. Dobra równowaga kwasowości.

Polecany do wszelkiego rodzaju dań rybnych, owoców morza i białego mięsa gotowanego oraz z grilla.

Zalecamy spożywanie tego wina w temp. 6 - 8 ºC

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Miguel Calatayud

Producent z grupy "dużych graczy" z szerokim portfolio. Znalazł się w naszej ofercie w celu zaprezentowania win w zestawach prezentowych, które komponujemy indywidualnie według oczekiwań Klientów. Ta hiszpańska winnica przedstawia wina o dużym zróżnicowaniu i dobrym stosunku relacji cena x jakość.

Winnica

Miguel Calatayud to rodzinne i bardzo nowoczesne przedsięwzięcie produkujące wina z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii. Umożliwia to uzyskanie szerokiej gamy win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie. Eksport stanowi ważną odnogę całego przedsięwzięcia stanowiącą ok. 50% produkcji.  Miguel Calatayud obecnie wysyła swoje produkty do ponad 30 krajów. 

Szczepy

W winnicy Miguel Calatayud produkuje się głównie wina jednoszczepowe, w których dominują czerwone odmiany: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: Airen, Macabeo oraz Verdejo. 

Historia

Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920r. do 1968 r. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się stopniowo, produkując wina pierwszej jakości, cieszące się uznaniem w całej Hiszpanii. Dziś na sukces pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda.

Klimat / Gleba

Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości  ok. 700 - 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Oznacza on długie okresy nasłonecznienia i niewielkie opady, które sprzyjają wytworzeniu naprawdę dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również