Petreny - o producencie wina

Winnica
Petrény to jeden z największych producentów z regionu Eger, pomimo to jedną z podstawowych wartości w winnicy pozostaje przywiązanie do natury - cały proces inspirowany jest zasadami biodynamiki. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach w piwnicach zlokalizowanych w słynnej Dolinie Pięknej Pani. Jest to pierwsza piwnica w regionie, która uzyskała certyfikat koszerności. Petrény posiada własne zaplecze noclegowe wspierające lokalną enoturystykę.
Szczepy
Petrény uprawia 23 szczepy: 14 białych i 9 czerwonych, w ramach których najważniejsze to: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir i Syrah. Ta różnorodność pozwala na tworzenie świetnych Egri Bikaverów (przypominamy, że muszą się składać min. 4 szczepów), w tym Big Band, który stał się pierwszym hitem winnicy.
Historia
Dokumentacja wskazuje, że rodzina Petrény była zaangażowana w uprawę winorośli i produkcję wina w Verpelét na początku XVII wieku. Zanim Attila postanowił kontynuować winiarskie tradycje pracował jako inżynier cybernetyki w Warszawie. Te rozpoczęły się na przełomie XXw. i XXIw., natomiast pierwsze wino (Furia) wypuszczono na rynek w 2005r. Winnica na przestrzeni ostatnich lat urosła do imponujących rozmiarów 150ha, z czego 120ha podlega kultywacji. Dużą część produkcji trafia na rynki zagraniczne, w tym Polski! W 2018r. firma rozszerzyła gamę produktów o kosmetyki na bazie winogron.
Klimat / Gleba
Różnorodne uprawy umożliwiają rozróżnienie trzech linii win - podstawowa (Silver), wyższa (Gold) oraz premium (Superior) z najlepszych upraw zlokalizowanych w ramach parceli Padok.
2001
butelek rocznie
Węgry
Kekfrankos
uprawy latorości winnej