Petreny - Egri Bikaver Padok Superior 2011
Petreny - Egri Bikaver Padok Superior 2011

Petreny - Padok Superior 2011, 2013

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

199,99 zł

Opis

Węgierskie wino czerwone wytrawne. Petreny Padok to bardzo eleganckie, a zarazem świeże wino. Charakterystyczny egerski styl. W nosie bogate aromaty ciemnych owoców - śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki, a także aromat ściółki leśnej. Wino mocno zbudowane, o wysokiej koncentracji, starzone w beczce dębowej 24 miesiące.

Intensywny zapach kawowo-wiśniowy. W jego dojrzałym, zaokrąglonym smaku odnajdziemy smaki od powideł śliwkowych po czekoladę i z każdym łykiem będziemy odkrywać coraz więcej... Mocne, dojrzałe, z gorzką czekoladą na finiszu. Głęboki, rubinowy kolor. Jego zapach jest na początku stonowany, zyskuje dzięki napowietrzeniu. Oprócz delikatnego, słodkawego charakteru pojawiają się także czarna porzeczka i mięta. W aromacie także oznaki dojrzałości, w postaci suszonych owoców. W ustach zaczyna się wyraziście, z umiarkowaną kwasowością, towarzyszą bogate bardzo dobrze zbudowane taniny, które nadają winu delikatną i gładką konsystencję. W smaku przypomina czekoladę, kakao, ma charakter słodko-pikantny. Charakterne wino o dobrym wykończeniu.

Wino z 2011r. zostało nagrodzone w 2016 roku złotym medalem na najstarszym międzynarodowym konkursie winiarskim Challenge Internationale du Vin w Bordeaux.

Ważniejsze wyniki konkursów winiarskich w ostatnich latach:
Challenge International du Vin /Francja/ 2018 - SREBRO
Decanter World Wine Awards /Londyn/ 2020 - Brąz
AWC /Wiedeń/ 2021 - SREBRO
Galicja Vitis /Polska/ 2020 - ZŁOTO
Berliner Wine Trophy (Niemcy) 2021 - ZŁOTO

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Petreny

Winnica

Petrény to jeden z największych producentów z regionu Eger, pomimo to jedną z podstawowych wartości w winnicy pozostaje przywiązanie do natury - cały proces inspirowany jest zasadami biodynamiki. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach w piwnicach zlokalizowanych w słynnej Dolinie Pięknej Pani. Jest to pierwsza piwnica w regionie, która  uzyskała certyfikat koszerności. Petrény posiada własne zaplecze noclegowe wspierające lokalną enoturystykę.

Szczepy

Petrény uprawia 23 szczepy: 14 białych i 9 czerwonych, w ramach których najważniejsze to: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Merlot, Pinot Noir i Syrah. Ta różnorodność pozwala na tworzenie świetnych Egri Bikaverów (przypominamy, że muszą się składać min. 4 szczepów), w tym Big Band, który stał się pierwszym hitem winnicy.

Historia

Dokumentacja wskazuje, że rodzina Petrény była zaangażowana w uprawę winorośli i produkcję wina w Verpelét na początku XVII wieku. Zanim Attila  postanowił kontynuować winiarskie tradycje pracował jako inżynier cybernetyki w Warszawie. Te rozpoczęły się na przełomie XXw. i XXIw., natomiast pierwsze wino (Furia) wypuszczono na rynek w 2005r. Winnica na przestrzeni ostatnich lat urosła do imponujących rozmiarów 150ha, z czego 120ha podlega kultywacji. Dużą część produkcji trafia na rynki zagraniczne, w tym Polski! W 2018r. firma rozszerzyła gamę produktów o kosmetyki na bazie winogron.

Klimat / Gleba

Różnorodne uprawy umożliwiają rozróżnienie trzech linii win - podstawowa (Silver), wyższa (Gold) oraz premium (Superior) z najlepszych upraw zlokalizowanych w ramach parceli Padok.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również