Delikatne białe wino z wyraźnymi kwasami, z mieszanką zielonego jabłka i nut cytrusowych. Wykonane z mieszanki winorośli szczepów olaszrizling, chardonnay oraz L
leanyka -zenit. Znakomite do drobiu i ryb.
Delikatne białe wino z wyraźnymi kwasami, z mieszanką zielonego jabłka i nut cytrusowych. Wykonane z mieszanki winorośli szczepów olaszrizling, chardonnay oraz L
leanyka -zenit. Znakomite do drobiu i ryb.
Dodatkowe 220 ha obejmują nowe obsadzenia. Pośrodku upraw znajduje się piwnica o pojemności 15,000 hl (2 mln butelek!).
W ramach winnicy Egri Korona uprawia się 31 szczepów, w ramach których dominują (80% upraw) odmiany czerwone: Cabernet Sauvignon (37ha), Kékfrankos (37ha) i Merlot (32ha). Pozostałe 20% nasadzeń to Olaszrizling, Chardonnay, Pinot Gris, Hárslevelű I Zenit.
Założyciel Domu Winiarskiego Eger Korona Borhaz, rodzina Ráczów, zajmuje się uprawą winorośli i winiarstwem od ponad 200 lat. Obecni właściciele to już piąte pokolenie winiarzy, którym przewodzi József Rácz, wraz z córką Kingą, którym udało się wypromować markę w kraju i zagranicą.
Klimat Egeru jest stosunkowo chłodny w porównaniu z resztą kraju. Długie zimy i późne wiosny zapewniają dość krótki okres wegetacyjny. Eger może się za to pochwalić ciepłymi latami i słoneczną jesienią, dzięki czemu winogrona w pełni dojrzewają. Gleby to głównie brunatne gleby leśne, a także lessy, gliny oraz tuf ryolitowy.
Aby dodać opinię - zaloguj się.