Bikaver to najbardziej znany typ czerwonego, węgierskiego wina. Robi się je z minimum dwóch z dziesięciu wskazanych w wymogach apelacji klasycznych szczepów. Pozostaje więc duża dowolność w tworzeniu mieszanki. Tu mamy go w wersji opartej głównie na odmianie kekfrankos. Grona były zbierane z gleb wulkanicznych, położonych niedaleko termalnych źródeł. Fermentacja przebiegała w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie wino dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Pierwsze wyczuwalne są aromaty beczkowe; lukrecja, tytoń, skóra, mokra ziemia. Po chwili pojawiają się nuty konfitury z ciemnych owoców oprószonych cynamonem. Mocarne, mięsiste, wręcz oleiste na podniebieniu. Długie na finiszu, z pięknym akcentem gorzkiej czekolady i odrobiną pieprzu. Po napowietrzeniu w karafce podawać do pieczeni jagnięcej lub wołowej z sosem myśliwskim albo ptactwa w sosie czekoladowo-śliwkowym.