Egri Korona Bikaver 2016
Egri Korona Bikaver 2016
Egri Korona Bikaver 2016
Egri Korona Bikaver 2016

Egri Korona Bikaver 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
16-18 °C

27,99 zł

Opis

Bikaver to najbardziej znany typ czerwonego, węgierskiego wina. Robi się je z minimum dwóch z dziesięciu wskazanych w wymogach apelacji klasycznych szczepów. Pozostaje więc duża dowolność w tworzeniu mieszanki. Tu mamy go w wersji opartej głównie na odmianie kekfrankos. Grona były zbierane z gleb wulkanicznych, położonych niedaleko termalnych źródeł. Fermentacja przebiegała w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie wino dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. 

Pierwsze wyczuwalne są aromaty beczkowe; lukrecja, tytoń, skóra, mokra ziemia. Po chwili pojawiają się nuty konfitury z ciemnych owoców oprószonych cynamonem. Mocarne, mięsiste, wręcz oleiste na podniebieniu. Długie na finiszu, z pięknym akcentem gorzkiej czekolady i odrobiną pieprzu. Po napowietrzeniu w karafce podawać do pieczeni jagnięcej lub wołowej z sosem myśliwskim albo ptactwa w sosie czekoladowo-śliwkowym.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Egri Korona Borhaz

Egri Korona - największy i jeden z najnowocześniejszych producentów wina w regionie Eger. Winnica zlokalizowana jest w miejscowości Demjen na południe od Egeru, gdzie na terenie 50 ha dawnych winnic arcybiskupich od ponad 200 lat winoroślą zajmuje się znana rodzina Racz.

Winnica

Dodatkowe 220 ha obejmują nowe obsadzenia. Pośrodku upraw znajduje się piwnica o pojemności 15,000 hl (2 mln butelek!).

Szczepy

W ramach winnicy Egri Korona uprawia się 31 szczepów, w ramach których dominują (80% upraw) odmiany czerwone: Cabernet Sauvignon (37ha), Kékfrankos (37ha) i Merlot (32ha). Pozostałe 20% nasadzeń to Olaszrizling, Chardonnay, Pinot Gris, Hárslevelű I Zenit.

Historia

Założyciel Domu Winiarskiego Eger Korona Borhaz, rodzina Ráczów, zajmuje się uprawą winorośli i winiarstwem od ponad 200 lat. Obecni właściciele to już piąte pokolenie winiarzy, którym przewodzi József Rácz, wraz z córką Kingą, którym udało się wypromować markę w kraju i zagranicą. 

Klimat / Gleba

Klimat Egeru jest stosunkowo chłodny w porównaniu z resztą kraju. Długie zimy i późne wiosny zapewniają dość krótki okres wegetacyjny. Eger może się za to pochwalić ciepłymi latami i słoneczną jesienią, dzięki czemu winogrona w pełni dojrzewają. Gleby to głównie brunatne gleby leśne, a także lessy, gliny oraz tuf ryolitowy. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również