Hagymasi - Hempergo Kekfrankos

Hagymasi - Hempergo Kekfrankos 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
16-18 °C

53,99 zł

Opis

Czerwone wytrawne wino z Egeru na Węgrzech. Hempergo to najstarsza, 67-letnia plantacja odmiany Kekfrankos w Egerze. Z tego owocu wykonano to pełne, pikantne czerwone wino. Jego część wykorzystano do kupażu Egri Bikaver, a część zabutelkowano jako wino jednoodmianowe. Wino przed butelkowaniem dojrzewało 24 miesiące w dębowej beczce. Posiada głęboką barwę, smak wiśni i suszonych śliwek, korzenny aromat i smak, podbite akcentami ciemnej czekolady. Eleganckie i długotrwałe wino.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Hagymasi Pinceszet

Winnica

Hagymasi to producent wina z Egeru z winnicą zlokalizowaną w słynnej Dolinie Pięknej Pani (Szépasszony-völgy). Ten rodzinny projekt prowadzony jest przez Józsefa Hagymási - czołową postać węgierskiego przemysłu winiarskiego, nagrodzonego prestiżowym tytułem winiarza roku 2012. Winiarnia składa się z nowoczesnego, zakładu przetwórczego oraz wykutej w tufie części piwnicznej o łącznej pojemności składowania 240,000 litrów.

Szczepy

Uprawy oparte są w dużej mierze o trzy parcele: Kisrózsás, Öreghegy, Hempergő i Újfogás na których uprawia się wiele szczepów, w tym Rieslingi - włoski (Welschriesling) i reński, Sargamuskotaly, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Kadarkę, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc i  Cabernet Sauvignon. Z czerwonych szczepów powstają świetne kupaże w tym polecany przez nas Fold es Lelek.

Historia

Winnica rozpoczynała jako mały (5ha) dostawca gron to dla większych producentów. Z czasem właściciel, József Hagymási coraz silniej rozwijał własną produkcję, która rozrosła się do imponujących rozmiarów 27ha. Rozpoczęcie przygody z winem nie było dziełem przypadku - József  ukończył Technikum Uprawy Winorośli i Enologii w Sátoraljaújhely, a po latach pracy w lokalnych winnicach został szefem winnicy Egerskiego Instytutu Badawczego Uprawy Winorośli i Enologii.

Klimat / Gleba

Uprawy Hagymasi rozlokowane są na glebach pochodzenia wulkanicznego - głównie tuf ryolitowych pokrytych cienką warstwą brunatnej gleby leśnej. Dzięki temu wina są mineralne, pełne i zachowują swój owocowy charakter nawet po dłuższym okresie dojrzewania.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również