Aresca - Barolo Riserva DOCG 2016
Aresca - Barolo Riserva DOCG 2016

Aresca - Barolo Riserva DOCG 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Nebbiolo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

250,99 zł

Opis

Aresca Barolo Riserva jest wytwarzana zgodnie z tradycją. Winogrona zbierane są ręcznie. Fermentacja alkoholowa i maceracja na skórkach przez 30 dni, starzenie w dużych drewnianych beczkach przez 18 miesięcy, a potem jeszcze minimum 44 miesiące w butelkach. To daje bardzo złożone wino o długim potencjale starzenia.

Winogrona szczepu nebbiolo, pochodzą z wybranych winnic pod względem jakości gleby i ekspozycji (od południowego wschodu na południowy zachód). Wydajność: 8 ton z hektara.

Wino ma czerwony intensywny kolor. Zapach eteryczny i złożony z nutami czerwonych i czarnych owoców. W tle czekolada i kakao. W ustach wino ma dobrą strukturę. Jest złożone z nutami pieprzu i słodkiego tytoniu.

Aresca Barolo Riserva będzie idealne do czerwonych mięs i dziczyzny.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Aresca

Winiarnia, grupa profesjonalistów winiarskich, ale Aresca to przede wszystkim rodzina, dzieląca pasję przekazywaną od trzech pokoleń. Swoją pracę opierają na trzech filarach: tradycja, pasja, dążenie do doskonałości. 

Winnica

ARESCA WINES to winnica Mombercelli położona w połowie drogi między Monferrato i Langhe, bardzo nowoczesna i konkurencyjna. Winnica stale się rozwija, a jej obecność na rynku włoskim i zagranicznym jest ugruntowana.

Winnice są uprawiane z szacunkiem i troską, aby można było uzyskać wysokiej jakości wina, z poszanowaniem terytorium pochodzenia. Spontaniczne wykaszanie trawy w międzyrzędziach, zabiegi ograniczone do niezbędnego minimum i zbiór ręczny to tylko niektóre z działań, które świadczą o ekologicznym podejściu do pracy w winnicy. Wszystkie etapy winifikacji są pod stałą opieką winiarzy.

Szczepy

Winnica Aresca skupia się głównie na uprawie autochtonicznych odmianach winorośli Piemontu. Czerwone szczepy: nebbiolo, barbera, dolcetto, grignolino. Białe szczepy: cortese, arneis, moscato.

Historia

Założenie winnicy Aresca to marzenie, które Piero i Luigi Aresca zrealizowali w 1952 roku: dwóch winiarzy, którzy zamienili pasję w rodzinny biznes. Teraz winiarnia jest prowadzona przez drugie i trzecie pokolenie. Nowoczesna, a równocześnie pełna szacunku do tradycji i natury.

Klimat / Gleba

Uprawy winorośli znajdują się na obszarze Langhe-Roero i Monferrato, unikalnym terytorium wpisanym w 2011 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbocza porośnięte winnicami świadczą o prastarej tradycji produkcji winogron w tym regionie.

Specyficzne podłoże jakim charakteryzują się te tereny, dodaje winogronom smaku. A charakterystyczny wilgotny klimat - tego pierwiastka, bez którego nie byłoby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - nebbiolo.

Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgła. Mgły bowiem bardzo często otaczają wzgórza i są nieodłącznym elementem krajobrazu Piemontu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również