Winiarz z włoskiej winnicy Claudio Alario do perfekcji opanował swoje rzemiosło. Elegancja i finezja to cechy wyróżniające to czerwone wino, które wywodzi się ze słonecznego krajobrazu Piemontu.
Barbera d'Alba Valletta ma intensywną granatowoczerwoną barwę. W aromacie dominują zapachy jeżyny, śliwki i dżemu z odrobiną czekolady. W tle dyskretne aromaty beczkowe: dąb i wanilia. Na podniebieniu oferuje pełne i otulające doznania. Dojrzałe i jedwabiste taniny. Barbera w swojej najlepszej odsłonie!
Wino to doskonale komponuje się ze smacznymi daniami mięsnymi, takimi jak pieczeń i dziczyzna, grill, lub gulasz węgierski ale również cielęcina czy makarony.
Wino Barbera d'Alba Valletta swoją nazwę wzięło od miejsca, w którym rosły winogrona odmiany barbera. Jest to najstarsza winnica Claudio Alario, licząca ponad 60 lat. Zbiory miały miejsce w połowie października 2021 roku. Fermentacja trwała przez około dziesięć dni w celu uzyskania doskonałej struktury i całkowitej ekstrakcji. Dojrzewanie wina trwało 20 miesięcy we francuskich barriques (50% nowe, 50% używane ). Wino co kilka miesięcy było w tym czasie dekantowane.
Cukier resztkowy 2,50 g/l
Kwasowość całkowita 5,90
Wino w ocenie specjalistów:
"Zdecydowanie NAJLEPSZA barbera, jaką miałem okazję degustować w życiu!" Rafał Świerczek, właściciel Rafa-Wino