Barolo to ikona win piemonckich.
Aresca Barolo Costareto produkowane jest zgodnie z tradycją: maceracja trwa długo (16-19 dni), a dojrzewanie wina ma miejsce w dużych drewnianych beczkach (2 lata), a następnie 6 miesięcy w butelce. Odmiana: 100% Nebbiolo. Owoce do tego wina rosły w winnicach o orientacji południowej, położone wokół obszaru produkcyjnego Barolo. Plon winogron 8 ton/ha. Zbiór ręczny. Zawartość alkoholu: 14-14,5% obj.
Aresca Costareto to wysokiej klasy barolo, doskonale odzwierciedlające cechy szczepu nebbiolo, z którego powstało: jest taniczne, kwasowe z długim finiszem. Wino charakteryzuje się obfitym i złożonym aromatem fiołków i przypraw. Smak bogaty w delikatne taniny z nutami dojrzałych czerwonych owoców, tytoniu i wanilii. Barolo "Costareto" będzie idealnym winem do pieczeni, dziczyzny i gulaszu.
Warto wypić teraz - ale również odłożyć do piwnicy i posmakować dojrzalszego wina za kilka, czy nawet kilkanaście lat.
Potencjał starzenia wina: 15 - 20 lat.