Aresca - Barolo DOCG Costareto 2016

Aresca - Barolo DOCG Costareto 2016

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Nebbiolo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

125,99 zł

Opis

Barolo to ikona win piemonckich.

Aresca Barolo Costareto produkowane jest zgodnie z tradycją: maceracja trwa długo (16-19 dni), a dojrzewanie wina ma miejsce w dużych drewnianych beczkach (2 lata), a następnie 6 miesięcy w butelce. Odmiana: 100% Nebbiolo. Owoce do tego wina rosły w winnicach o orientacji południowej, położone wokół obszaru produkcyjnego Barolo. Plon winogron 8 ton/ha. Zbiór ręczny. Zawartość alkoholu: 14-14,5% obj.

Wino charakteryzuje się obfitym i złożonym aromatem fiołków i przypraw. Smak bogaty w delikatne taniny z nutami dojrzałych czerwonych owoców, tytoniu i wanilii.

Barolo "Costareto" będzie idealnym winem do pieczeni, dziczyzny i gulaszu.

Warto wypić teraz - ale również odłożyć do piwnicy i posmakować dojrzalszego wina za kilka lat.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Aresca

Aresca - to winiarnia, Aresca to grupa profesjonalistów winiarskich, Aresca to przede wszystkim rodzina, dzieląca pasję przekazywaną od trzech pokoleń. Swoją pracę opierają na trzech filarach: tradycja, pasja, dążenie do doskonałości. 

Winnica

ARESCA WINES to winnica Mombercelli położona w połowie drogi między Monferrato i Langhe, bardzo nowoczesna i konkurencyjna. Winnica stale się rozwija, a jej obecność na rynku włoskim i zagranicznym jest ugruntowana.

Winnice są uprawiane z szacunkiem i troską, aby można było uzyskać wysokiej jakości wina, z poszanowaniem terytorium pochodzenia. Spontaniczne wykaszanie trawy w międzyrzędziach, zabiegi ograniczone do niezbędnego minimum i zbiór ręczny to tylko niektóre z działań, które świadczą o ekologicznym podejściu do pracy w winnicy. Wszystkie etapy winifikacji są pod stałą opieką winiarzy.

Szczepy

Winnica Aresca skupia się głównie na uprawie autochtonicznych odmianach winorośli Piemontu. Czerwone szczepy: nebbiolo, barbera, dolcetto, grignolino. Białe szczepy: cortese, arneis, moscato.

Historia

Założenie winnicy Aresca to marzenie, które Piero i Luigi Aresca zrealizowali w 1952 roku: dwóch winiarzy, którzy zamienili pasję w rodzinny biznes. Teraz winiarnia jest prowadzona przez drugie i trzecie pokolenie. Nowoczesna - a równocześnie pełna szacunku do tradycji i natury.

Klimat / Gleba

Uprawy winorośli znajdują się na obszarze Langhe-Roero i Monferrato, unikalnym terytorium wpisanym w 2011 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbocza porośnięte winnicami świadczą o prastarej tradycji produkcji winogron w tym regionie.

Specyficzne podłoże jakim charakteryzują się te tereny, dodaje winogronom smaku. A charakterystyczny wilgotny klimat - tego pierwiastka, bez którego nie byłoby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - nebbiolo.

Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgła. Mgły bowiem bardzo często otaczają wzgórza i są nieodłącznym elementem krajobrazu Piemontu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również