Aresca - Nebbiolo D'Alba DOC Il Soprano 2019, 2020
Aresca - Nebbiolo D'Alba DOC Il Soprano 2019, 2020

Aresca - Nebbiolo D'Alba DOC Il Soprano 2019, 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Nebbiolo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

69,99 zł

Opis

Nebbiolo d’Alba Il Soprano jest wytwarzany w 100% z winogron nebbiolo uprawianych na wzgórzach wokół miasta Alba. Winogrona użyte do produkcji tego wina, rosły na parcelach zlokalizowanych w rejonie Langhe-Roero z ekspozycją południową. Wydajność winogron 9 ton/ha max. Ręczny zbiór.

Produkcja wina: maceracja i fermentacja alkoholowa odbywała się w kontrolowanej temperaturze przez 8 dni. Następnie wino leżakowało przez 12 miesięcy w drewnianych beczkach i przez 6 miesięcy w butelkach.

Zawartość alk.: 13,5-14 % obj.

Aromat początkowo miękki i subtelny, z czasem staje się intensywny z nutami czerwonych owoców i przypraw. Smak jest wytrawny z wyraźnymi nutami fiołka, maliny i migdałów. Wino ma dobrą skrukturę i aksamitny taniczny finał. Wino Nebbiolo d’Alba Il Soprano bardzo dobrze komponuje się z czerwonym, duszonym mięsem i serem.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Aresca

Winiarnia, grupa profesjonalistów winiarskich, ale Aresca to przede wszystkim rodzina, dzieląca pasję przekazywaną od trzech pokoleń. Swoją pracę opierają na trzech filarach: tradycja, pasja, dążenie do doskonałości. 

Winnica

ARESCA WINES to winnica Mombercelli położona w połowie drogi między Monferrato i Langhe, bardzo nowoczesna i konkurencyjna. Winnica stale się rozwija, a jej obecność na rynku włoskim i zagranicznym jest ugruntowana.

Winnice są uprawiane z szacunkiem i troską, aby można było uzyskać wysokiej jakości wina, z poszanowaniem terytorium pochodzenia. Spontaniczne wykaszanie trawy w międzyrzędziach, zabiegi ograniczone do niezbędnego minimum i zbiór ręczny to tylko niektóre z działań, które świadczą o ekologicznym podejściu do pracy w winnicy. Wszystkie etapy winifikacji są pod stałą opieką winiarzy.

Szczepy

Winnica Aresca skupia się głównie na uprawie autochtonicznych odmianach winorośli Piemontu. Czerwone szczepy: nebbiolo, barbera, dolcetto, grignolino. Białe szczepy: cortese, arneis, moscato.

Historia

Założenie winnicy Aresca to marzenie, które Piero i Luigi Aresca zrealizowali w 1952 roku: dwóch winiarzy, którzy zamienili pasję w rodzinny biznes. Teraz winiarnia jest prowadzona przez drugie i trzecie pokolenie. Nowoczesna, a równocześnie pełna szacunku do tradycji i natury.

Klimat / Gleba

Uprawy winorośli znajdują się na obszarze Langhe-Roero i Monferrato, unikalnym terytorium wpisanym w 2011 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbocza porośnięte winnicami świadczą o prastarej tradycji produkcji winogron w tym regionie.

Specyficzne podłoże jakim charakteryzują się te tereny, dodaje winogronom smaku. A charakterystyczny wilgotny klimat - tego pierwiastka, bez którego nie byłoby najlepszego, uprawianego tutaj szczepu - nebbiolo.

Termin "nebbiolo" prawdopodobnie pochodzi od slowa "nebbia" - mgła. Mgły bowiem bardzo często otaczają wzgórza i są nieodłącznym elementem krajobrazu Piemontu.

Ocena

2 - ilość opinii

!!!
Pycha! Włoski klasyk w dobrym wydaniu 👌
Dodano przez Ania w dniu 2022-08-03

Przyjemne
Bardzo dobre wino. Podręcznikowe nebbiolo. Są fiołki, tanina i dobra kwasowość
Dodano przez Łucja w dniu 2022-07-13

Inni klienci kupili również