Varvaglione - Primitivo Papale  Linea Oro

Varvaglione - Papale Linea Oro Primitivo di Manduria DOP 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Primitivo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

105,99 zł

Opis

Papale Linea Oro to włoskie czerwone wino wytrawne. Wspaniale identyfikujące swoje terytorium z tym, co jest ważne strukturą, poszanowaniem elegancji, która ją wyróżnia. Winifikacja następuje poprzez macerację w kontrolowanej temperaturze 26-28 ° C. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej wino poddaje się rafinacji w beczkach amerykańskich i beczkach francuskich przez co najmniej 10 miesięcy. Ten włoski trunek charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą z granatowymi refleksami. Wyczuwalny aromat suszonej śliwki, ciemnych jagód, czerwonej porzeczki oraz czekolady. Wino w ustach pełne o dobrej strukturze. Smak nasycony ciemnymi owocami z bogatymi dżemowatymi taninami. Finisz długi z przyjemnym wykończeniem. Doskonale komponuje się z dziczyzną i czerwonym mięsem oraz daniami z grilla. 

Nagrody i wyróżnienia:International Wine Challenge 2020 – złoty medal,Berliner Wein Trophy 2019,2020,2021 – złoty medal

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również