Attila Gere - o producencie wina

Winnica
Attila Gere jest położona na samym południu Węgier, tuż przy granicy z Chorwacją. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawanych producentów win czerwonych na Węgrzech z międzynarodowym uznaniem. Od 2010 roku wszystkie winnice należące do winiarni Gere Attila są uprawiane ekologicznie. Flagowym winem winnicy Attila Gere jest Kopar - kupaż Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc produkowane wyłącznie w wyjątkowych rocznikach z mieszanek leżakowanych przez 16 - 20 miesięcy.
Szczepy
Ze względu na dogodne warunki klimatyczne w regionie Villany uprawia się tutaj głównie wina czerwone, stanowią one 80% wszystkich nasadzeń. W samej winiarni Attila Gere dominują Olaszrizling, Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Fekete Járdovány.
Historia
Rodzina Gere zajmuje się winem od 7 pokoleń. Jedynie u dziadka oraz ojca obecnego właściciela kultura produkcji wina została przerwana przez wpływ II wojny światowej. Attila Gere porzucił wyuczony zawód w 1991r. i wrócił do rodzinnych tradycji zakładając winnicę Attila Gere, która jest dziś jedną z najbardziej znanych winiarni na Węgrzech.
Klimat / Gleba
Region Villany to mieszanka dwóch klimatów: kontynentalnego i śródziemnomorskiego. Sama winnica Attila Gere może się pochwalić jedną z najwyższych temperatur oraz liczb godzin słonecznych na całych Węgrzech - przekładając się jednocześnie na długi okres wegetacji. Cechą wspólną wszystkich win pochodzących z regionu Villany jest lessowa gleba, bogata w kredę z wapienno-dolomitową podściółką - idealny podkład do produkcji najlepszych czerwonych win.Topowy producent z regionu Villany na południu Węgier. Attila Gere to żywa legenda jakościowego winiarstwa węgierskiego. Pokoleniową zmienniczką jest utalentowana córka Andrea mająca świeższe spojrzenie na winiarstwo. Odjęła średnio po 1% alkoholu, wzmocniła świeżość i owocowość.
1991
butelek rocznie
Węgry
Cabernet Franc
uprawy latorości winnej
Topowy producent z regionu Villany na południu Węgier. Attila Gere to żywa legenda jakościowego winiarstwa węgierskiego. Pokoleniową zmienniczką jest utalentowana córka Andrea mająca świeższe spojrzenie na winiarstwo. Odjęła średnio po 1% alkoholu, wzmocniła świeżość i owocowość.