Wino białe wytrawne z podkrakowskiej winnicy Srebrna Góra. Przygotowane z kilku odmian: solaris, johaniter, seyval blanc, hibernal. Przewaga szczepów solaris i johaniter.
Dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego jabłka, grusze, renklody i mandarynki oraz powiew owoców południowych: banan, ananas, mango, marakuja. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis i pieprz. W ustach obfite, przyjazne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem.
Wino Srebrna Góra Cuvee Blanc polecane jest do picia jako aperitif oraz do dań kuchni polskiej wymagających dobrej kwasowości i lekkiego cukru resztkowego. Jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby - to także dobra połączenie - jak również dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa, mięczaki (przegrzebki, krewetki). Spróbuj również cuvee blanc do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).