Dominio de Pingus - o producencie wina

manufacturer-picture

Podczas gdy wina hiszpańskie z trudem osiągają najwyższe międzynarodowe wyróżnienia, Pingus jest jednym z niewielu, który dołączył do grona najbardziej pożądanych win z całego świata. Pingus jest znany i podziwiany za świetne wina. Czapki z głów!

Winnica

Istnieją takie butelki, które są obiektem marzeń miłośników wina na całym świecie. Jedną z nim jest bez wątpienia Pingus, kultowa etykieta z Ribery del Duero autorstwa Petera Sissecka. Limitowana ilość (poniżej 6 tys. butelek rocznie) i zdobyta renoma, sprawia, że ceny wina biją rekordy.

Szczepy

Ribera del Duero to królestwo odmiany Tinto Fino (Tempranillo). Dominio de Pingus posiada tylko dwie małe działki o łącznej powierzchni 4 ha dedykowanee flagowemu winu. Są one obsadzone przez stare 65-letnie krzewy. Oprócz tego Peter (w kooperacji z lokalnymi winiarzami) stworzył projekt PSI, który ma za zadanie zachować stare winorośle rosnące w regionie. Oprócz Titno Fino w ramach PSI uprawiana jest Garnacha, ale też białe odmiany jak Albillo. 

Historia

Peter Sisseck jest enologiem, który do Hiszpanii przybył w 1993 roku z Danii, by rozpocząć pracę w Hacienda Monasterio. Szybko postanowił produkować wina pod własną marką – Pingus to przezwisko, jakie nosił w dzieciństwie. Po spróbowaniu pierwszego rocznika Robert Parker (najbardziej wpływowy ówczesny krytyk winiarski) napisał, że jest to jedno z najlepszych młodych win, jakie kiedykolwiek próbował. To wystarczało, by z miejsca cena Pingusa poszybowała w kosmos. Dodatkowo pierwsza dostawa do USA nie dotarła do celu z powodu zatonięcia statku, co dodatkowo podbiło i tak już wielkie oczekiwania. Stopniowo styl Pingusa nieco ewoluował, dziś Peter nie używa już nowych beczek, a od 2000r. uprawy są biodynamiczne. Winiarz wypuszcza również drugą etykietę Flor de Pingus (z dzierżawionych winnic), a także mikroskopijne ilości (powstaje dosłownie jedna beczka) wina Amelia, z ponad 100-letnich krzewów Tinto Fino.

Klimat / Gleba

Ribera del Duero charakteryzuje się kontynentalnym klimatem, z upalnym, suchym latem, ale też surową, mroźną zimą. Jest tu również wysoko, winnice leżą na wysokości do 700 do 1000 metrów. Dzienne różnice temperatur są więc duże, co pozwala winogronom zachować świeżość i kwasowość. Tutejsza gleba jest uboga i cienka, winorośle muszą więc szukać składników odżywczych bardzo głęboko, przebijając się przez leżącą niżej litą skałę.

rok założenia
1995
spec-icon
6,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Hiszpania
spec-icon
wiodący szczep
Tempranillo
spec-icon
4ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

PINGUS 2011 D.O. Ribera Del Duero

37585
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 15,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo Region: Ribera Del Duero
4 999,00 zł