Magenta to młody, energiczny cabernet franc o wyrazistym purpurowym kolorze (stąd nazwa). Fermentacja odbywała się w zamkniętym zbiorniku w temperaturze 22-28°C i w tradycyjnej otwartej kadzi, w proporcjach pół na pół. Wino dojrzewało 10 miesięcy w 225-litrowych dębowych beczkach z Zemplén .
Wino pochodzi z gorącego rocznika 2018, ale winogrona cabernet franc rosły na północnym stoku, co je ochroniło przed nadmiernym słońcem. Wino ma odpowiednią kwasowość i charakterystyczne aromaty odmiany: dominują nuty wiśniowo-śliwkowe, podbite akcentami pieprznymi. Znajdziemy też nuty ziołowe, tytoń i zieloną paprykę.
Średnie ciało i umiarkowane taniny sprawiają, że Magenta przypada do gustu nie tylko wielbicielom szczepu cabernet franc, ale szerokiemu gronu winomanów.
Wino Magenta Cabernet Franc polecamy do dań grilla - a szczególnie do mięs i warzyw oraz do jagnięciny i królika.