Pannonhalmi Hemina

Pannonhalmi - Hemina 2018,2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Pannonhalmi
Szczep
Merlot
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

76,99 zł

Opis

Hemina, od węgierskiego producenta Abbey Winery, nawiązuje do słynnego kupażu Bordeaux - mieszanki szczepów Merlot i Cabernet Franc - w ciekawym węgierskim wydaniu.

W winie przebijają się nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie i truskawki, które łączą się z aromatem wanilii, pochodzącym z procesu fermentacji w drewnianych beczkach. W winie wyczuwalna jest mineralność z dodatkiem pieprzu, który nadaje mu wyjątkowego charakteru. Stosunkowo wysoki poziom alkoholu wzmacnia odczucie rześkości. Wszystkie smaki i aromaty są dobrze zintegrowane i nienachalne.

Wino będzie świetne do degustacji od razu, ale dodatkowe 2-3 lata w piwniczce pozwoli pokazać jego bardziej wygładzone oblicze. Najlepiej serwować w temperaturze 15-16 stopni.

Doskonałe do czerwonych mięs i do dań podawanych z owocowym sosem (np. z jagód).

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet

Winnica

Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet to ciekawy przykład winiarni znajdującej się w kościelnych rękach, która tradycje winiarskie datuje aż od czasów średniowiecza. Po tym, gdy komunistyczny rząd Węgier znacjonalizował ich winnice, dopiero w 1999r. Benedyktyni odkupili zagrabione mienie i od tego czasu z charakterystyczną dla mnichów skrupulatnością odbudowują dawną sławę. 

Szczepy

Region Pannonhalma słynie z białych win, co znajduje odzwierciedlenie w liście odmian uprawianych przez zakonników. Spośród 52 ha nasadzeń dominuje Riesling, który zajmuje ok. 10 ha. W dalszej kolejności znajdziemy tu Gewurztraminera, Olaszrizlinga, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc. Spośród czerwieni wiodące miejsce zajmuje Pinot Noir, ale znajdziemy też Merlota i Caberneta Franc.. 

Historia

Benedyktyńskie opactwo w Pannonhalmie powstało pod koniec X wieku, stając się szybko jednym z najważniejszych kościelnych ośrodków w kraju. Niemal od samego początku mnisi zajmowali się również winiarstwem, co zresztą było regułą w całej Europie. Kres temu przyniosły czasu komunizmu, a odrodzenie winiarni nastąpiło dopiero po 1999r. Zakonnicy odkupili wówczas winnice i powierzyli produkcję dwóm wybitnym enologom - pochodzącemu z Egeru Tiborowi Gál (który zasłynął jako enolog w słynnej toskańskiej posiadłości Ornellaia) oraz Zoltánowi Heimann z Szekszárdu. W związku z tym, że obaj pracowali w regionach nastawionych na produkcję czerwonych win, do tradycyjnych dla Pannonhalmy bieli dołożyli również świetnie wykonane czerwienie.

Klimat / Gleba

Pannonhalma to region leżący bezpośrednio na południe od miasta Győr, w północno-zachodniej części Węgier. Tutejszy klimat jest chłodniejszy niż w regionach leżących dalej na południe, stąd też od wieków był on dedykowany uprawie aromatycznych białych odmian, które w takich warunkach zachowywały swój świeży, kwaskowy charakter. Jeśli chodzi o podłoże, to w górnej warstwie jest ono piaszczyste, niżej zaś znajdziemy osady lessowe i glinę.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.