Weninger Ponzichter  BIO

Weninger - Ponzichter BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Burgenland
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
16-18 °C

76,99 zł

Opis

Oryginalna etykieta i nazwa tego wina odnosi się do historii rodziny Weninger, żyjącej na pograniczu austro-węgierskim. Ponzichter, czyli uprawiacze bobu, dawniej niemieckojęzyczni rolnicy byli tak nazywani w Sopron, bo często sadzili warzywa, zwłaszcza fasolę między rzędami winorośli. Praktyka ceniona współcześnie przez ekologów ze względu na zdolność roślin strączkowych do wiązania azotu w glebie. 

Kupaż 50/50 węgierskich winogron pinot noir i austriackich winogron zweigelt z obu stron granicy. Produkcja biodynamiczna, winiarstwo naturalne. Część winogron fermentowana w całych kiściach, część odszypułkowana przed zgnieceniem. Bardzo gładkie, zgodne z naturalnym stylem winiarskim Franza Weningera.

OGRANICZONA ILOŚĆ

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Weninger

Winnica

Burgenland, gdzie znajdziemy Weingut Franz Weninger, to jak i inne pograniczne regiony niebywały buzujący tygiel, miejsce przenikania się kultur, różnych tradycji i narodowości. Co ciekawe w takich miejscach zwykle powstają również bardzo ciekawe wina, a ten producent jest tego doskonałym przykładem.
 

Szczepy

Producent posiada winnice zarówno w Burgenlandzie (Austria) jak i po drugiej stronie granicy, w regionie Sopron (Węgry). Łącznie jest to około 50 ha upraw, wśród których dominuje czerwona odmiana Blaufränkisch, na Węgrzech znana jako Kékfrankos. Oprócz tego Franz posiada nasadzenia Zweigelta, St. Laurenta, Merlota, Pinot Noir po stronie austriackiej oraz Merlota, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc na Węgrzech. Białe wina pozostają w mniejszości i powstają z niewielkich ilości Pinot Blanc, Welschriesling oraz Sauvignon Blanc. 

Historia

W 1992r. ojciec Franza (noszący zresztą to samo imię) przejął rodzinną winiarnię w Horitschon i postanowił przestawić ją na tory produkcji jakościowych win. Pomysł okazał się sukcesem, bo w 1996r. otrzymał prestiżową nagrodzę winiarza roku magazynu Falstaff. Rok później zdecydowano o zakupie winnic na Węgrzech, w miasteczku Balf niedaleko Sopronu. W 2005r. jako pierwszy producent w Mittelburgenlandzie zdecydował o organicznej konwersji swoich upraw. W 2012r. przekazał odpowiedzialność za firmę swojemu synowi Franzowi Reinhardowi, który już wcześniej (od 2002 roku) odpowiadał za węgierską gałąź rodzinnego biznesu.

Klimat / Gleba

Mittelburgenland i okolice Sopronu dzielą podobne uwarunkowania klimatyczno-geologiczne. Teren jest stosunkowo płaski i wystawiony na ciepłe powietrze napływające tutaj znad Kotliny Panońskiej, a opady niezbyt duże. Jednak tutejsza dość ciężka, gliniasta gleba dobrze magazynuje wodę, co pozwala winoroślom przetrwać nawet bardziej suche okresy roku. Taki mikroklimat to idealne warunki dla produkcji mocno zbudowanych, czerwonych win.   

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również