Intensywne białe wino deserowe o aromatach dojrzałych egzotycznych owoców i miodu lipowego. Wyprodukowane w Austrii, w regionie Burgenland z odmiany Welschriesling (riesling włoski). W ustach gęste, oleiste i słodkie. Smak: dojrzałe brzoskwinie, mango i melon oraz miód. Wysoką słodycz przyjemnie kontruje charakterystyczna dla szczepu kwasowość.
Haider - Welschriesling Beerenauslese 2017 0,375l
- Smak
- Słodkie
- Kraj pochodzenia
- Austria
- Region
- Burgenland
- Szczep
- Welschriesling
- Objętość
- 375ml
- Kolor
- Białe
- Zawartość alkoholu
- 10%
- Temperatura podawania
- 10-12 °C
Opis
O producencie

Haider
Winnica
Haider znajduje się we wschodniej części Austrii, na wschodnim brzegu jeziora Neusiedler, w pobliżu granicy z Węgrami, na obszarze parku narodowego Neusiedler See-Seewinkel. Winnica produkuje wina zgodne z niemiecką klasyfikacją win (Prädikatsweine) oraz naturalne, wymykające się standardom.
Szczepy
Na 13 ha uprawianych jest 13 odmian białych winogron, które zajmują 70% obszaru. Główne białe odmiany sadzonek to: Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer i Sauvignon Blanc. Pozostałe 30% zagospodarowane jest m.in. Zweigeltem, Sankt Laurent oraz Merlot i Cabernet Sauvignon zapewniającymi międzynarodową stylistykę win. Bardzo ważnym elementem portfolio winnicy Haider są ich słodkie wina z późnego zbioru (Spaetlese).
Historia
Rodzina Haider zajmuje się winem od roku 1870 - obecni właściciele -małżeństwo Theresa i Gerhard Heider to już czwarta generacja winiarzy. Młode pokolenie duży nacisk kładzie na elementy BIO - standardem jest ręczny zbiór, spontaniczna fermentacja i poszanowanie środowiska naturalnego na każdym etapie produkcji. Haider jest członkiem Wine Growing Characters - kolaboracji 5 winnic prowadzonych przez młodych winiarzy z Austrii promujących wyjątkowość lokalnych terroir.
Klimat / Gleba
Według rodziny Haider ich wina odzwierciedlają wyjątkowość regionu Seewinkel. Podłoże składające się z piaszczystej gleby, czarnoziemów i żwirów nadają ich słodkim winom subtelności, elegancji i wyjątkowego smaku. W połączeniu z umiejętnym obchodzeniem się z botrytis (szlachetna pleśń koncentrująca w winogronie cukier) pozwala na tworzenie najlepszych słodkich win w Austrii.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również