Wino Markowe - Wiśnia z Nutą Dębu

Winnica Lubelska - Wiśnia z Nutą Dębu półsłodkie

Ocena:
Smak
Półsłodkie
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Lubelskie / Roztocze
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

53,99 zł

Opis

Wino wiśniowe półsłodkie poddane dojrzewaniu w beczce dębowej (leżakowało przez 6 miesięcy w beczce dębowej z dębu francuskiego, średnio opiekanego) To kupaż odmiany Łutówka i Nadwiślanka. Odmiana wiśni Łutówka zapewnia winom bogaty aromat: wino pachnie słodkimi czereśniami, jeżynami i czarnym bzem, z delikatną pestkowo-migdałową nutą. Nadwiślanka przyczynia się do tego, że wino jest delikatne, harmonijne i „okrągłe" w smaku.

Owocowe wino, które dojrzewa w beczkach, nabiera szlachetnego charakteru – ujawniają się w nim dodatkowe, wykwintne nuty waniliowe i korzenne.

Polecane do hamburgera i pizzy.

cukier resztkowy: 38 g/l

kwasowość: 8,5 g/l

Wina wiśniowe z Winnicy Lubelskiej, to produkty dla osób, które poszukują czegoś nowego i cenią sobie naturalne produkty. Wina markowe odznaczają się restrykcyjnymi warunkami produkcji. Winnica stosuje wyłącznie najlepsze składniki, do wina nie jest dodawany alkohol, barwniki i aromaty. Stuprocentowy, świeży sok poddawany jest procesowi fermentacji przy użyciu szlachetnych szczepów drożdży.

Markowe wina z wiśni z Winnicy Lubelskiej, wyróżnia smak i eleganckie opakowanie.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Winnica Lubelska

Producent

Winnica Lubelska to rodzinne przedsięwzięcie prowadzone przez Grzegorza Chojnackiego, którego zadaniem jest tworzenie wysokiej jakości win owocowych. Grzegorz pracował przy produkcji wina w winnicy we Francji. Odwiedził również winnice w Gruzji, Niemczech, Słowacji, na Węgrzech, w Serbii, Kosowie, Mecedonii i Słowenii. Z każdej podróży przywiózł nowe doświadczenia, które zaowocowały ciekawymi winami. 

W ofercie dominują wina wiśniowe, od wytrawnego, przez półwytrawne i półsłodkie aż po wino słodkie. Tworzy się tu również wino wiśniowe z nutą maliny oraz wiśniowe z nutą dębu, które dojrzewa w dębowej beczce. Winnica stosuje wyłącznie najlepsze składniki, do wina nie jest dodawany alkohol, barwniki i aromaty. Stuprocentowy, świeży sok poddawany jest procesowi fermentacji przy użyciu szlachetnych szczepów drożdży. Wino jest pielęgnowane przez minimum 6 miesięcy przed rozlewem do butelek. Wina wiśniowe z Winnicy Lubelskiej, to produkty dla osób, które poszukują czegoś nowego, które cenią naturalne produkty.

Odmiany owoców/Szczepy

W Winnicy Lubelskiej szczególnie cenione są dwie odmiany wiśni:
- Nadwiślanka (dzika wiśnia, Sokówka, Odroślówka) – endemiczna odmiana występująca wyłącznie w okolicach Ożarowa w woj. Świętokrzyskim. Ze względu na niską wydajność otrzymuje się owoce o wysokim ekstrakcie. Odmiana spotykana bardzo rzadko. Wino z Nadwiślanki przechodzi spontaniczną fermentację jabłkowo-mlekową, gdzie naturalne bakterie terroir zmieniają kwas jabłkowy w kwas mlekowy. Wino staje się delikatne, harmonijne i „okrągłe" w smaku.
- Łutówka – stara, polska odmiana o intensywnej barwie, ciemnym kolorze oraz słodko- kwaskowatym smaku. Najlepszy surowiec pochodzi z sadów minimum 10-letnich. Wino z Łutówki cechuje się ciemno-czerwoną barwą, świeżością oraz intensywnym aromatem wiśni. Wiśnie są poddawane 24-godzinnej maceracji z pestkami co wnosi do wina delikatną pestkowo- migdałową nutę. Wino zarówno w nosie jak i w ustach pamięta soczyste, słodko- kwaśne, ciemne owoce. Dojrzałe roczniki emanują słodkimi czereśniami, jeżynami i czarnym bzem.

W winnicy Lubelskiej uprawia się również winogrona: regent, cabernet cortis, zwiegelt, leon millot, marechal foch, dornfelder, muscaris, solaris, hibernal, johaniter, seyval blanc.

Historia

Pasja tworzenia wina pojawiła się w 2002r.. Po latach prób, podróży, praktyk zagranicznych zapadła decyzja o stworzeniu czegoś na większą skalę. Firma zajmuje się rzemieślniczą produkcją win owocowych markowych. Pomysłodawcy przedsięwzięcia testowali różne surowce, między innymi jarzębinę, suszone daktyle, dziką różę, jagodę kamczacką, żurawinę, wiśnie, hibiskus, czarne porzeczki, maliny. Okazało się, że wino z wiśni wychodziło najlepiej:) Wiśnie skupowane są w najstarszych sadach w regionie (minimum 10-letnie), w których owocują zdrowe, dorodne wiśnie. Winnica rozpoczęła również uprawę winorośli a w 2021 roku zebrano pierwsze winogrona z których wytworzono wina białe oraz czerwone.

Klimat/Gleba

Winnica Lubelska znajduje się na powierzchni 1 ha w miejscowości Polanówka (woj. lubelskie). Zróżnicowana gleba, piaszczysto-gliniasta z warstwami margla i wapieni w głębszych warstwach tworzy specyficzne terrior, co wpływa na aromat oraz ciało win. Winiarnia, w której wytwarzane są wina, znajduje się w Prawiednikach, miejscowości obok. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również