Świat wina jest bardzo zróżnicowany. Trzeba umiejętnie żonglować pojęciami dotyczącymi miejsca pochodzenia, odmian winorośli, producentów, metod winifikacji, stylistyk, trendów i to wszystko w wielu językach. Należy jednak tak ująć całą posiadaną, często bardzo trudną, techniczną wiedzę, aby w umiejętny i nie odstraszający sposób przekazać niezbędne informacje zarówno osobom zaczynającym przygodę z winem, jak i wytrawnym koneserom winnych trunków. Oprócz wina sommelier powinien mieć przynajmniej podstawową wiedzę na temat miksologii, czyli znać klasyczne koktajle, najważniejsze kategorie alkoholi mocnych, napoje fermentowane niekoniecznie z winogron jak cydry i sake, a także dobrze poruszać się w świecie napojów niealkoholowych jak kawy, herbaty itp.
Do obowiązków sommeliera należy wszystko, co z serwowanym napojem alkoholowym, jak i nie alkoholowym jest związane. Najczęściej najwięcej atencji skupia on jednak na winie. W restauracji czy winebarze osoba sommeliera kojarzona jest z serwowaniem i doradzaniem w kwestii doboru do potraw. Do tego dochodzi trzymanie ręki na pulsie w sprawach takich jak: inwentury, zamówienia, kontakty dostawcami i importerami, szkolenia pracowników, współpraca z szefem kuchni oraz tworzenie i ciągłe udoskonalanie karty win, która jest wizytówką każdego miejsca gdzie wino odgrywa ważną rolę.
Podobnie jak dobry kelner tak i sommelier powinien posiadać dobrze rozbudowane umiejętności miękkie. Wysoka kultura osobista, empatia, kreatywne myślenie, zarządzanie czasem i współpraca z załoga kelnerską to na pewno te ważniejsze. Pokora to jedna z cech pożądanych, a z którą problem mają niektórzy początkujący adepci sztuki, wg których ich zdanie i smak jest ważniejsze od zdania gościa.
Reasumując: dobry sommelier to hybryda kelnera x barmana x psychologa. Z gracją i uśmiechem zaserwuje wino domu dla grupki znajomych, gdzie małe piwo pełnić będzie formę aperitifu, ale i po mistrzowsku poradzi sobie z najdroższym winem dla bardzo wymagającego gościa, który na strat poprosi extra dry martini, a po kolacji wysłucha kilka słów o naszej kawie.