Cydr
Cydr

Cydrownia Przy Sadzie - Cydr Aksamitny 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Grudziądz
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
8%
Temperatura podawania
10-12 °C

39,00 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Produkowany tak, jak produkuje się musujące wina gronowe. Jesienią, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, tłoczony jest z nich sok, który powoli fermentuje przez 2 miesiące w niskiej temperaturze. Następnie jest butelkowany i zamykany naturalnym korkiem, aby przez następne 5 miesięcy refermentował i dojrzewał bez dodatku wody, substancji słodzących i dwutlenku węgla. Nie jest pasteryzowany, filtrowany, nie zawiera siarki. W efekcie powstał cydr wytrawny w smaku, cudownie złocisty, aromatyczny i delikatnie perlisty.

ODMIANY
Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst

OPIS DEGUSTACYJNY

  • OKO: delikatnie złocisty, słoneczny, cudownie klarowny
  • NOS: wyraziste nuty dojrzałych jabłek i gruszek z jesiennego sadu współgrają z delikatnym zapachem niezwykle aromatycznej pigwy. Zachęcające aromaty złotych mirabelek i ciepłej szarlotki przeplatają się z zawadiacką pestką i egzotyczną gałką muszkatołową.
  • USTA: delikatnie cierpki, przyjemnie wyważony, elegancki, o czarującym posmaku skórki z jabłka chrupanego w jesiennym sadzie, z korzenną nutką cynamonu i kandyzowanej pachnącej pomarańczy oraz świeżych wonnych ziół z własnego ogrodu

PROPOZYCJA PODANIA (PAIRING)
Cydr Aksamitny może być podawany jako aperitif, ale świetnie podkreśla też smak potraw, a owocom morza nadaje niezwykłą głębię smaku. Świetnie się sprawdzi w połączeniu z risotto ze szparagami oraz jako dodatek do zupy cebulowej.

Temperatura podania: 10-12 stopni Celsjusza

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Cydrownia Przy Sadzie

Mała rzemieślnicza manufaktura cydrów. To owoc miłości Iwony Rybackiej (założycielki i właścicielki), do natury, do sadu i jabłoni, do  dobrych trunków alkoholowych i do ludzi….

Cydry z Cydrowni Przy Sadzie powstają na Pomorzu, w Dolinie Dolnej Wisły, w miejscowości Świerkocin koło Grudziądza. Tu rosną i owocują rodzinne sady, z których powstaje cydr. Gospodarstwo Sadownicze Rybaccy ma kilkupokoleniową tradycję.

Odmiany jabłek

Sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno. Zróżnicowane położenie pozwala uprawiać jabłonie oraz grusze w wymaganych dla poszczególnych odmian warunkach. Odmiany deserowe takie jak Gala czy Golden rosną na stanowiskach ciepłych i słonecznych, tam, gdzie gleba jest bogata w składniki pokarmowe. Natomiast większość odmian przeznaczonych na cydr (Antonówka, Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger, Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst) uprawianych jest na stanowiskach ubogich oraz chłodniejszych. Takie „trudne warunki” powodują, że owoce są mniejsze, jednak bardziej wysycone smakami z powodu surowszej aury. W ten sposób zwiększa się intensywność aromatów, a stosunek skórki do miąższu sprzyja ekstrakcji garbników.

Historia

Gospodarstwo zostało założone ponad 40 lat temu przez Władysława Rybackiego w Świerkocinie niedaleko Grudziądza. W roku 1982 miało powierzchnię 3,5 hektara. W roku 1999 przejął od ojca gospodarstwo Paweł Rybacki, który właśnie ukończył studia w tym kierunku. W 2018 roku Iwona Rybacka założyła Cydrownie Przy Sadzie. Obecnie sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno, a  zajmują blisko 30 hektarów.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również