Cydrownia Przy Sadzie - o producencie wina

Mała rzemieślnicza manufaktura cydrów. To owoc miłości Iwony Rybackiej (założycielki i właścicielki), do natury, do sadu i jabłoni, do dobrych trunków alkoholowych i do ludzi….
Cydry z Cydrowni Przy Sadzie powstają na Pomorzu, w Dolinie Dolnej Wisły, w miejscowości Świerkocin koło Grudziądza. Tu rosną i owocują rodzinne sady, z których powstaje cydr. Gospodarstwo Sadownicze Rybaccy ma kilkupokoleniową tradycję.
Odmiany jabłek
Sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno. Zróżnicowane położenie pozwala uprawiać jabłonie oraz grusze w wymaganych dla poszczególnych odmian warunkach. Odmiany deserowe takie jak Gala czy Golden rosną na stanowiskach ciepłych i słonecznych, tam, gdzie gleba jest bogata w składniki pokarmowe. Natomiast większość odmian przeznaczonych na cydr (Antonówka, Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger, Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst) uprawianych jest na stanowiskach ubogich oraz chłodniejszych. Takie „trudne warunki” powodują, że owoce są mniejsze, jednak bardziej wysycone smakami z powodu surowszej aury. W ten sposób zwiększa się intensywność aromatów, a stosunek skórki do miąższu sprzyja ekstrakcji garbników.
Historia
Gospodarstwo zostało założone ponad 40 lat temu przez Władysława Rybackiego w Świerkocinie niedaleko Grudziądza. W roku 1982 miało powierzchnię 3,5 hektara. W roku 1999 przejął od ojca gospodarstwo Paweł Rybacki, który właśnie ukończył studia w tym kierunku. W 2018 roku Iwona Rybacka założyła Cydrownie Przy Sadzie. Obecnie sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno, a zajmują blisko 30 hektarów.
2017
butelek rocznie
Polska
Antonówka
uprawy latorości winnej