Cydrownia Przy Sadzie - o producencie wina

manufacturer-picture

Mała rzemieślnicza manufaktura cydrów. To owoc miłości Iwony Rybackiej (założycielki i właścicielki), do natury, do sadu i jabłoni, do  dobrych trunków alkoholowych i do ludzi….

Cydry z Cydrowni Przy Sadzie powstają na Pomorzu, w Dolinie Dolnej Wisły, w miejscowości Świerkocin koło Grudziądza. Tu rosną i owocują rodzinne sady, z których powstaje cydr. Gospodarstwo Sadownicze Rybaccy ma kilkupokoleniową tradycję.

Odmiany jabłek

Sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno. Zróżnicowane położenie pozwala uprawiać jabłonie oraz grusze w wymaganych dla poszczególnych odmian warunkach. Odmiany deserowe takie jak Gala czy Golden rosną na stanowiskach ciepłych i słonecznych, tam, gdzie gleba jest bogata w składniki pokarmowe. Natomiast większość odmian przeznaczonych na cydr (Antonówka, Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger, Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst) uprawianych jest na stanowiskach ubogich oraz chłodniejszych. Takie „trudne warunki” powodują, że owoce są mniejsze, jednak bardziej wysycone smakami z powodu surowszej aury. W ten sposób zwiększa się intensywność aromatów, a stosunek skórki do miąższu sprzyja ekstrakcji garbników.

Historia

Gospodarstwo zostało założone ponad 40 lat temu przez Władysława Rybackiego w Świerkocinie niedaleko Grudziądza. W roku 1982 miało powierzchnię 3,5 hektara. W roku 1999 przejął od ojca gospodarstwo Paweł Rybacki, który właśnie ukończył studia w tym kierunku. W 2018 roku Iwona Rybacka założyła Cydrownie Przy Sadzie. Obecnie sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno, a  zajmują blisko 30 hektarów.

rok założenia
2017
spec-icon
13000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Polska
spec-icon
wiodący szczep
Antonówka
spec-icon
2ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Cydr Dzika Antonówka
  • Polska
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 4,7% Temperatura podawania: 6 °C Produkowany z odmiany: Antonówka
33,00 zł
Cydr
  • Polska
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 8% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowany z odmian jabłek: Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst
39,00 zł
Cydr Świetlisty
  • Polska
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny, naturalnie musujący Kolor: biały Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 8% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowany z odmian jabłek: Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger
39,00 zł