Cydr Świetlisty 2019

Cydrownia Przy Sadzie - Cydr Świetlisty 2019

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Grudziądz
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
8%
Temperatura podawania
10-12 °C

39,00 zł

Opis

Produkowany klasycznie, czyli tak, jak produkuje się musujące wina gronowe. Sok, tłoczony jesienią z najdojrzalszych owoców, przez 3 miesiące powoli fermentuje w niskiej temperaturze. Następnie zostaje zabutelkowany i zamknięty naturalnym korkiem, aby mógł powoli refermentować i dojrzewać przez następne 6 miesięcy.

Kupaż pięciu odmian jabłek rosnących w sadzie dał cydr intensywnie złocisty, z niezwykłym owocowym aromatem, z żywą kwasowością zbalansowaną zniewalającą słodyczą. Powstał bez dodatku wody, substancji słodzących i dwutlenku węgla. Nie jest pasteryzowany, filtrowany, nie zawiera siarki.

ODMIANY
Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger

OPIS DEGUSTACYJNY

OKO: świetlisty, bursztynowo-miodowy, klarowny
NOS: porywa mocno owocowym aromatem żółtych mirabelek i słodyczą renklod dojrzewających w mocnym sierpniowym słońcu, pieści nos miłą wonią musu z jabłek, podanego na tarasie w cieniu szeleszczących liści drzew.
USTA: Muśnięcia zmysłowych bąbelków i odrobiny słodyczy spotykają się z dotknięciem szorstkiej skórki Boscopa. Piękna bursztynowo-miodowa barwa jest zapowiedzią lekko słodkiego karmelu z mocno dojrzałą gruszką i delikatnego posmaku sycylijskiej pomarańczy. Lekkość, zwiewność, świeżość i uwodzicielski smak rozpalają tęsknotę za tym, co ulotne, piękne i świetliste.

PROPOZYCJA PODANIA (PARING)
Znakomicie komponuje się z naleśnikami przygotowanymi na słodko z kremowym serkiem waniliowym i polewą czekoladową, uwodzi w parze z sałatką z gruszek, orzechów włoskich i sera pleśniowego typu blue.

Temperatura podania 10-12 st C

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Cydrownia Przy Sadzie

Cydrownia Przy Sadzie to mała rzemieślnicza manufaktura cydrów. To owoc miłości Iwony Rybackiej (założycielki i właścicielki), do natury, do sadu i jabłoni, do  dobrych trunków alkoholowych i do ludzi….

Cydry z Cydrowni Przy Sadzie powstają na Pomorzu, w Dolinie Dolnej Wisły, w miejscowości Świerkocin koło Grudziądza. Tu rosną i owocują rodzinne sady, z których powstaje cydr. Gospodarstwo Sadownicze Rybaccy ma kilkupokoleniową tradycję.

Odmiany jabłek

Sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno. Zróżnicowane położenie pozwala uprawiać jabłonie oraz grusze w wymaganych dla poszczególnych odmian warunkach. Odmiany deserowe takie jak Gala czy Golden rosną na stanowiskach ciepłych i słonecznych, tam, gdzie gleba jest bogata w składniki pokarmowe. Natomiast większość odmian przeznaczonych na cydr (Antonówka, Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger, Szara Reneta, Gloster, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Everst) uprawianych jest na stanowiskach ubogich oraz chłodniejszych. Takie „trudne warunki” powodują, że owoce są mniejsze, jednak bardziej wysycone smakami z powodu surowszej aury. W ten sposób zwiększa się intensywność aromatów, a stosunek skórki do miąższu sprzyja ekstrakcji garbników.

Historia

Gospodarstwo zostało założone ponad 40 lat temu przez Władysława Rybackiego w Świerkocinie niedaleko Grudziądza. W roku 1982 miało powierzchnię 3,5 hektara. W roku 1999 przejął od ojca gospodarstwo Paweł Rybacki, który właśnie ukończył studia w tym kierunku. W 2018 roku Iwona Rybacka założyła Cydrownie Przy Sadzie. Obecnie sady zlokalizowane są na terenie dwóch gmin: Grudziądz i Rogóźno, a  zajmują blisko 30 hektarów.

Ocena

1 - ilość opinii

Bardzo smaczny
Bardzo smaczny cydr!
Dodano przez Olga w dniu 2022-05-17

Inni klienci kupili również