Produkowany klasycznie, czyli tak, jak produkuje się musujące wina gronowe. Sok, tłoczony jesienią z najdojrzalszych owoców, przez 3 miesiące powoli fermentuje w niskiej temperaturze. Następnie zostaje zabutelkowany i zamknięty naturalnym korkiem, aby mógł powoli refermentować i dojrzewać przez następne 6 miesięcy.
Kupaż pięciu odmian jabłek rosnących w sadzie dał cydr intensywnie złocisty, z niezwykłym owocowym aromatem, z żywą kwasowością zbalansowaną zniewalającą słodyczą. Powstał bez dodatku wody, substancji słodzących i dwutlenku węgla. Nie jest pasteryzowany, filtrowany, nie zawiera siarki.
ODMIANY
Boscop, Bankroft, Bel-el, Ligol, Prof. Sprenger
OPIS DEGUSTACYJNY
OKO: świetlisty, bursztynowo-miodowy, klarowny
NOS: porywa mocno owocowym aromatem żółtych mirabelek i słodyczą renklod dojrzewających w mocnym sierpniowym słońcu, pieści nos miłą wonią musu z jabłek, podanego na tarasie w cieniu szeleszczących liści drzew.
USTA: Muśnięcia zmysłowych bąbelków i odrobiny słodyczy spotykają się z dotknięciem szorstkiej skórki Boscopa. Piękna bursztynowo-miodowa barwa jest zapowiedzią lekko słodkiego karmelu z mocno dojrzałą gruszką i delikatnego posmaku sycylijskiej pomarańczy. Lekkość, zwiewność, świeżość i uwodzicielski smak rozpalają tęsknotę za tym, co ulotne, piękne i świetliste.
PROPOZYCJA PODANIA (PARING)
Znakomicie komponuje się z naleśnikami przygotowanymi na słodko z kremowym serkiem waniliowym i polewą czekoladową, uwodzi w parze z sałatką z gruszek, orzechów włoskich i sera pleśniowego typu blue.
Temperatura podania 10-12 st C
BRAK W MAGAZYNIE