25595
Nowy produkt
Eleganckie, musujące białe wino wytrawne produkowane metodą tradycyjną. Pochodzi z uznanej, butikowej winiarni Tokaj Nobilis. Jak mówi Sarolta Bárdos - to wciąż stosunkowo nowy (zwłaszcza dla Tokaju), modny na Węgrzech trend produkcji musującego wina. Zoltán Demeter przedstawia z kolei dokumenty potwierdzające produkcję w Tokaju win musujących już w XIX w.
Wróćmy do wina. Pierwsza fermentacja w zbiorniku, wtórna fermentacja w butelce. Wino dojrzewało na osadzie przez 24 miesiące.
Pierwsze wrażenie jest oszałamiające, wielu zapyta czy to szampan. Delikatna złota barwa i stałe musowanie. Nos świeży, owocowy (gruszkowy) i delikatnie drożdżowy. Na podniebieniu wiadomo już, że to Tokaj, ponieważ jest bardziej soczysty, bardziej mineralny niż klasyczny szampan. Intensywne, rześkie, głównie owocowe, które delikatnie uzupełnia drobna goryczka. Choć to Brut to niewielka zawartość cukru sprawia, że jest okrągły, ale kwaskowatość i mineralność pozostają ostatnim uczuciem w naszych ustach. Świeży, z cytrusowym finiszem.
Świetna relacja cena - jakość!
Zdaniem Sarolty, Furmint zapewnia odpowiednią bazę ze względu na przyjemną kwasowość oraz lekki charakter. Wino o prestiżowym charakterze, równocześnie przyjemnie pijalne. Producentka ocenia jego potencjał na kolejne 5-6 lat.
Artykuł o winach musujących z Tokaju i recenzja: http://bliskotokaju.pl/2014/01/tokaji-pezsgo/
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Producent Tokaj Nobilis | |
![]() |
Kolor | Białe |
Smak | Wytrawne |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Region | Tokaj |
Szczep | Furmint |
Objętość | 750ml |
Zawartość alkoholu | 13% |
Temperatura podawania | 8-10% |
Butikowa winiarnia należąca do małżeństwa Sarolty Bardos i Petera Molnara jest przykładem sukcesu, jaki można osiągnąć w rodzinnym winiarstwie. 6 hektarowa posiadłość ze stuletnim domem, w którym odbywa się produkcja oraz leżakowanie win, oraz dwie główne parcele: Csirke (2 ha, gleba bogata w minerały, zbocza południowe i południowo-wschodnie na wysokości ok 250 m n.p.m.) i Barakonyi (4 ha, gleba głównie gliniasta, zbocza południowe i południowo-wschodnie, 250-280 m n.p.m.) oferuje przegląd popularnych tokajskich odmian takich jak Furmint, Harslevelu, Sarga Muskotaly w doskonałej odsłonie. Jako enolog Sarolta Bardos została wyróżniona mistrzowskim tytułem w regionie w 2012 roku.
109,99 zł
42,99 zł
23,99 zł
74,99 zł
64,99 zł
79,99 zł
52,99 zł
539,99 zł
83,99 zł
239,99 zł
32,99 zł
32,99 zł
34,99 zł
64,99 zł
57,99 zł
57,99 zł
57,99 zł
57,99 zł
57,99 zł
139,99 zł
64,99 zł
49,99 zł
69,99 zł
23,99 zł
23,99 zł
23,99 zł
23,99 zł
29,99 zł
63,99 zł
269,99 zł
Degustowane zaraz po sprowadzeniu
Doskonały musiak, nie odbiegający od szampańskiego wzorca. Sarolta, Stephanie i Judit mają podobny styl kojarzący się z Loarą.