Barta Pince - Furmint Pezsgő 2010
Barta Pince - Furmint Pezsgő 2010
Barta Pince - Furmint Pezsgő 2010
Barta Pince - Furmint Pezsgő 2010

Barta Pince - Furmint Pezsgo 2010 Traditional Method

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

198,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino musujące wykonane metodą szampańską, wyprodukowane w Tokaju ze szczepu Furmint. Wino dojrzewało na osadzie drożdżowym ponad 36 miesięcy. Jest żywe i perliste, w aromacie mocno cytrusowe, lecz nie brak mu także nut kwiatowych. W ustach poza cytrusami poczujemy także smak jabłek. Wino uderza swoją kwasowością na finiszu prezentując dymno-goryczkowe wykończenie. Doskonałe jako aperitif oraz dodatek do słodkich owoców i dac kuchni azjatyckiej.

Wino w ocenie specjalistów:
“Uderza niezwykła czystość i precyzja wina, w którym grejpfruty i delikatny posmak limonki są podkreślone przez ożywcze, mineralne tło. Znakomite wino, klasa światowa”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

BRAK W MAGAZYNIE.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Barta Pince

Karol Barta to inwestor i oddany miłośnik Tokaju, który zawsze bezkompromisowo podchodził do własnej marki. Najnowsze roczniki win zmiatają z nóg! To jedna z najlepszych winiarni w regionie.

Winnica

Barta to jedna czołowych rodzinnych manufaktur wina zlokalizowana w tokajskiej miejscowości Mad. Winnica jest prowadzona w sposób organiczny z minimalną ingerencją człowieka, w efekcie czego każdy rocznik ma swoją unikalną charakterystykę. Uprawy prowadzone są na dwóch tarasach Öreg király  (10ha) oraz Kővágó (3.5ha). Winnica jest oficjalnym dostawcą wina dla rządu Węgier.

Szczepy

Ponad 80% nasadzeń to Furmint, uzupełniony szczepami: HárslevelűSárgamuskotály i Kövérszőlő. Połowa nasadzeń jest ułożona w takim sposób, że zbiór winogron jest możliwy wyłącznie ręcznie. 

Historia

Pierwsze informacje na temat kultywacji wina na zboczu Öreg Király-dűlő pochodzi już z XIIIw. To również z tych zboczy pochodziło jedno z najbardziej cenionych tokajskich win, wielbionych między innymi, przez słynny na Węgrzech ród Rakoczy. Po II wojnie światowej, produkcja została porzucona, ponieważ nie była w stanie konkurować z niskojakościowymi, masowymi producentami. Trend ten został odwrócony w 2004r. przez rodzinę Barta, którzy do dnia dzisiejszego prowadzą winiarnię.

Klimat / Gleba

Winnica posiada południową i południowo-zachodnią ekspozycję. Kamienna gleba (wulkaniczny tuf) w połączeniu ze stromym zboczem czyni uprawy na tych zboczach wyjątkowo trudne. Winnica rozwija intensywnie tarasy Kővágó, na których pierwsze zbiory dokonano w 2017r., a pozostałe 13ha czeka na obsadzenia.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również