Kępa Wiślicka Klasyczne cuvee brut
Kępa Wiślicka Klasyczne cuvee brut

Kępa Wiślicka - Klasyczne Cuvee Brut

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Dolny Śląsk
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
8-10 °C

115,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Wino musujące otrzymane metodą tradycyjną z klasycznych odmian pinot noir, chardonnay i pinot meunier o jasno złocistym kolorze i przyjemnym musowaniu.

W nosie początkowo wyczuwalne aromaty świeżych dojrzałych owoców (limonka, zielone jabłko, brzoskwinia). Następnie otwiera się zapachem wanilii, świeżego ciasta drożdżowego.  W ustach puchate, piankowe, z długim finiszem.

Cukier resztkowy: 6,0 g/l.
Leżakowanie na osadzie „sur lie”: 12 miesięcy.

Mianem szampan można określać wyłącznie wina pochodzące z francuskiego regionu Champagne i wytwarzane zgodnie z surowymi przepisami. Jednak w różnych regionach Europy produkowane jest wino musujące metodą tradycyjną (Methode champenoise). Także winnica Kępa Wiślicka może pochwalić się wykwintnym winem musującym przygotowanym metodą tradycyjną.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Kępa Wiślicka

Malownicze stoki Kępy Wiślickiej, znajdują się na terenie rezerwatu Skarpa Wiślana, w ramach obszaru Natura 2000 z pięknym widokiem na Beskid Śląski i dorzecze Wisły. Jedno z ostatnich wzniesień tzw. Pogórza Cieszyńskiego wita nas równym szpalerem krzewów tutejszej winnicy.

Winnica

Właściciel winnicy, Jacek Chrobak, przez wiele lat poszukiwał odpowiedniej lokalizacji dla swoich upraw. To właśnie w Kępie Wiślickiej od lat (już prawie 20!) udaje mu się z sukcesami tworzyć historię polskich win musujących. 

Szczepy

Na obszarze ok. jednego hektara uprawia się tu liczne odmiany vitis vinifera. Te klasyczne szczepy, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, a także Seyval i Hibernal przeznaczane są przede wszystkim do produkcji win musujących. W większości przypadków stosuje się tu metodę tradycyjną, na wzór Szampanów, win Cremant czy Cavy. Z odmian Sibera i Muscat Odesskii Kępa Wiślicka produkuje wina z wykorzystaniem metody Charmata.

Historia

Winnica Kępa Wiślicka funkcjonuje od 2003r. w Wiślicy, obok Skoczowa (woj. Śląskie). Ich Cuvėe Blanc Brut 2011 zdobyło złoty medal na VI konkursie Targów ENOEXPO 2014 oraz srebro na V Ogólnopolskim Konkursie Win Grand Prix Winobranie 2014 (Zielona Góra), a Regent był nagradzany złotem i srebrem na Hibernal Forum PIWI w Šerdicach w Republice Czeskiej trzy lata z rzędu!

Klimat / Gleba

Doskonałe warunki do uprawy winorośli zapewniają tu m.in. ciepłe prądy powietrzne, docierające znad Bramy Morawskiej. Wraz z licznymi, okolicznymi zbiornikami wodnymi zapewniają dość łagodne zimy i ochłodę w upalne lata. Nie bez znaczenia jest również fakt południowej ekspozycji stoków, na których uprawiana jest cenna winorośl oraz wapienne gleby, margle i łupki, tworzące idealne podłoże. .

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również