Być może najśmielsza pozycja w serii MSP do tej pory. Sandor Meresz - główny winiarz Etyeki Kuria odważnie wybrał innowacyjne i przyjazne dla środowiska narzędzie: Flexcube. Wino fermentowało w stalowym zbiorniku, następnie dojrzewało tam przez 6 miesięcy, po czym zostało umieszczone w 1000-litrowym Flexcube na 6 miesięcy.
Flexcube, czyli nowa generacja beczek, to australijski patent, który rozpoczął swój podbój na początku XXI wieku.
Flexcube jest wykonany z oddychającego materiału polimerowego, który może zapewnić ciągły, kontrolowany i stały pasywny dopływ tlenu, tak jak dzieje się to w tradycyjnych beczkach dębowych. W flexcube umieszczone są też klepki z francuskiego dębu, które dojrzewającemu winu dostarczają drugorzędnych nut smakowych i zapachowych - jak tradycyjne beczki.
Jaka jest różnica między flexcube a dębową beczką i po co ta innowacyjna zamiana? W trosce o środowisko! Do dojrzewania określonej ilości wina potrzeba znacznie mniejszej ilości drewna niż gdyby proces ten odbywał się w konwencjonalnych beczkach.
W zapachu wina Fume odnajdziemy zielone jabłko, limonkę, zielone przyprawy, trochę owoców tropikalnych
Na podniebieniu limonka, świeże przyprawy prowansalskie, mięta, przyprawy beczkowe, nuty dymne. Finisz lekko słonawy.
Wino polecane do ryb i lekkich sałatek.
Wyróżnienia dla rocznika 2018:
- BORIGO Białe wino - Świetny test - Gábor Bányai Botond - 89 punktów - „W degustacji odmiana jest znacznie bardziej przełomowa, ale wartość wina tkwi w jego proporcjach: jego struktura kwasowa jest doskonała, jego mineralność jest słonawa, ale owoc ma delikatnie słodki smak”
- Test nowości VinCE - 16,8 pkt – „Bardzo dobra proporcja, dynamiczne wino”