Etyeki Kuria – MSP Fume 2018
Etyeki Kuria – MSP Fume 2018

Etyeki Kuria – MSP Fume 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Etyeki-Buda
Szczep
Sauvignon Blanc
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

62,99 zł

Opis

Być może najśmielsza pozycja w serii MSP do tej pory. Sandor Meresz - główny winiarz Etyeki Kuria odważnie wybrał innowacyjne i przyjazne dla środowiska narzędzie: Flexcube. Wino fermentowało w stalowym zbiorniku, następnie dojrzewało tam przez 6 miesięcy, po czym zostało umieszczone w 1000-litrowym Flexcube na 6 miesięcy.

Flexcube, czyli nowa generacja beczek, to australijski patent, który rozpoczął swój podbój na początku XXI wieku.

Flexcube jest wykonany z oddychającego materiału polimerowego, który może zapewnić ciągły, kontrolowany i stały pasywny dopływ tlenu, tak jak dzieje się to w tradycyjnych beczkach dębowych. W flexcube umieszczone są też klepki z francuskiego dębu, które dojrzewającemu winu dostarczają drugorzędnych nut smakowych i zapachowych - jak tradycyjne beczki.   

Jaka jest różnica między flexcube a dębową beczką i po co ta innowacyjna zamiana? W trosce o środowisko!  Do dojrzewania określonej ilości wina potrzeba znacznie mniejszej ilości drewna niż gdyby proces ten odbywał się w konwencjonalnych beczkach. 

W zapachu wina Fume odnajdziemy zielone jabłko, limonkę, zielone przyprawy, trochę owoców tropikalnych

Na podniebieniu limonka, świeże przyprawy prowansalskie, mięta, przyprawy beczkowe, nuty dymne. Finisz lekko słonawy.

Wino polecane do ryb i lekkich sałatek.

Wyróżnienia dla rocznika 2018:

- BORIGO Białe wino - Świetny test - Gábor Bányai Botond - 89 punktów - „W degustacji odmiana jest znacznie bardziej przełomowa, ale wartość wina tkwi w jego proporcjach: jego struktura kwasowa jest doskonała, jego mineralność jest słonawa, ale owoc ma delikatnie słodki smak

- Test nowości VinCE - 16,8 pkt – „Bardzo dobra proporcja, dynamiczne wino”

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Etyeki Kuria

Jak wiele innych prywatnych winnic na Węgrzech, historia Etyeki Kúria rozpoczęła się pod koniec lat 90-tych. Winiarnia zyskała reputację dzięki nowoczesnemu podejściu do produkcji wina, które nie wykluczało poszanowania do tradycyjnych wartości regionu.

Winnica

Aktualnie głównym winiarzem jest Sándor Mérész, który dołączył do zespołu Etyeki dziesięć lat temu. Od tego momentu kształtuje on niepowtarzalny styl tej winnicy, łącząc lokalne doświadczenia z własnym międzynarodowym podejściem i najnowszymi wynikami badań.  Za swoje winiarskie zasługi w pracy zawodowej Sándor od 2013r. jest co nominowany do nagrody „Winiarz winiarzy” na Węgrzech. 

Szczepy

Winnica Etyeki Kuria produkuje wina ze szczepów obejmujące zarówno międzynarodowe (Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc) jak również lokalne winogrona (Kékfrankos). Winnice znajdują się w regionie Etyek-Buda (32ha) oraz Sopron (22ha).Nowoczesny wizerunku marki czerpał inspirację z tradycyjnych wzorów szwów używanych przez niemieckojęzyczną ludność szwabską, mieszkającą w miejscowości Etyek od XVIII w.

Historia

Etyeki to niesamowita historia sukcesu, która rozpoczęła swoją działalność w 1996r. na Öreghegy (Stara Góra) od 1.5ha obsadzeń w skromnym obiekcie i malym zespole. Jednym z kamieni milowych w rozwoju, było rozpoczęcie, jako pierwsza winnica w regionie,  nasadzeń Pinot Noir, które otrzymało od Caroline Gilby z Decanter 93 pkt. W 2021 winnica obchodziła 25-te urodziny, prezentując limitowaną edycję wina musującego produkowanego metodą tradycyjną z rocznika 2018r. Jest to pierwszy krok do odkrycia  potencjału win musujących z regionu Etyek.

Klimat / Gleba

Region Etyek słynie z wysokiej zawartości wapienia w swoich glebach. Według legendy, w XIXw. przedsiębiorca József Törley wyjechał do Francji i zdał sobie sprawę, że warunki w Etyek są podobne do tych w Szampanii, co skłoniło go do założenia w 1882 roku w Budafok (na przedmieściach Budapesztu) firmy produkującej wina musujące. Etyeki Kuria chce kontynuuować tradycję, za co trzymamy gorąco kciuki!

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
sierpien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

1 - ilość opinii

Zaskakujące
Naprawdę fajne sauvignon - mimo, że bardzo czuć aromaty beczkowe (w tym przypadku nie z beczki, a z flexcube), to wciąż wyczuwalny jest charakter szczepu. Polecam!
Dodano przez Anna w dniu 2022-07-12

Inni klienci kupili również