Nowy Obniżka! Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019 Zobacz większe

Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

15977

Nowy produkt

"W dzikich drożdżach znaleźliśmy coś wyjątkowego". Tak zrodził się pomysł Sándora Mérésza na autorską linię win fermentowanych na dzikich drożdżach: Meresz Sandor Project.

Mieszanka Chardonnay i Sauvignon Blanc,  uzupełniona Zenitem, fermentowana i dojrzewająca przez 14 miesięcy w zbiorniku ze stali nierdzewnej na drobnym osadzie.

Kolor cytrynowy - jak miód akacjowy. W zapachu nektarynka, żółta gruszka, duszone jabłko, rumianek i czarny bez. Wyczuwalne nuty roślinne: rozmaryn z odrobiną liścia laurowego. W ustach cytrusy, kwiat czarnego bzu, agrest, soczysta nektarynka. Bogata paleta smaków owocowych a także posmak maślanych biszkoptów. 

Ciekawe wino warte degustacji! Spróbuj z pieczonym kurczakiem, oraz z cytrynowym ciastem bezowym lub sernikiem.

Więcej szczegółów

50,22 zł brutto

-14%

58,39 zł brutto

payments-logos
Producent
Etyeki Kuria
Etyeki Kuria

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEtyeki-Buda
SzczepChardonnay
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Etyeki Kuria

Wierzymy, że przyszłość jest zbudowana na przeszłości, dlatego staramy się pracować w duchu innowacyjności, szanując i ucząc się na tradycji.

Etyeki Kúria Winery działa w Etyek od 1996 roku na Öreghegy. Szanując tradycje, nasza winiarnia od samego początku zasłynęła z innowacyjnego podejścia. Ważnym kamieniem milowym w naszej historii było to, że jako pierwsi w regionie winiarskim posadziliśmy winogrona pinot noir, aby uzyskać czerwone wino. Nasz główny winiarz, Sándor Mérész, dołączył do zespołu dziesięć lat temu i od tego czasu kształtuje unikalny styl naszych win, łącząc lokalne doświadczenia z najnowszymi wynikami badań i własnym międzynarodowym podejściem. W uznaniu jego pracy zawodowej Sándor jest od 2013 roku jednym z pięćdziesięciu nominowanych do nagrody „Winiarzy wina”.

Początkowy obszar produkcji wynoszący 2 hektary osiągnął teraz 54 hektary, uprawa winorośli odbywa się w dwóch regionach winiarskich: Etyek-Buda, gdzie uprawiane są sauvignon blanc, chardonnay i pinot noir, na  obszarach Sopron dominującą odmianą winorośli jest blue franc.

Opinie

Napisz opinię

Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

  • Objętość: 750ml
  • Smak: wytrawne
  • Kolor: białe
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • kwasowość: 6,2 g/l
  • cukier: 4,3 g/l
  • Temperatura podawania: 8 - 10°C
  • Produkowane ze szczepu:  Chardonnay, Sauvignon blanc, Zenit
  • Region: Etyeki - Buda

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: