Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019
Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019
Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019
Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

Etyeki Kuria - MSP Field Blend 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Etyeki-Buda
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

62,99 zł

Opis

"W dzikich drożdżach znaleźliśmy coś wyjątkowego". Tak zrodził się pomysł Sándora Mérésza na autorską linię win fermentowanych na dzikich drożdżach: Meresz Sandor Project.

Mieszanka Chardonnay i Sauvignon Blanc,  uzupełniona Zenitem, fermentowana i dojrzewająca przez 14 miesięcy w zbiorniku ze stali nierdzewnej na drobnym osadzie.

Kolor cytrynowy - jak miód akacjowy. W zapachu nektarynka, żółta gruszka, duszone jabłko, rumianek i czarny bez. Wyczuwalne nuty roślinne: rozmaryn z odrobiną liścia laurowego. W ustach cytrusy, kwiat czarnego bzu, agrest, soczysta nektarynka. Bogata paleta smaków owocowych a także posmak maślanych biszkoptów. 

Ciekawe wino warte degustacji! Spróbuj z pieczonym kurczakiem, oraz z cytrynowym ciastem bezowym lub sernikiem.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Etyeki Kuria

Jak wiele innych prywatnych winnic na Węgrzech, historia Etyeki Kúria rozpoczęła się pod koniec lat 90-tych. Winiarnia zyskała reputację dzięki nowoczesnemu podejściu do produkcji wina, które nie wykluczało poszanowania do tradycyjnych wartości regionu.

Winnica

Aktualnie głównym winiarzem jest Sándor Mérész, który dołączył do zespołu Etyeki dziesięć lat temu. Od tego momentu kształtuje on niepowtarzalny styl tej winnicy, łącząc lokalne doświadczenia z własnym międzynarodowym podejściem i najnowszymi wynikami badań.  Za swoje winiarskie zasługi w pracy zawodowej Sándor od 2013r. jest co nominowany do nagrody „Winiarz winiarzy” na Węgrzech. 

Szczepy

Winnica Etyeki Kuria produkuje wina ze szczepów obejmujące zarówno międzynarodowe (Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc) jak również lokalne winogrona (Kékfrankos). Winnice znajdują się w regionie Etyek-Buda (32ha) oraz Sopron (22ha).Nowoczesny wizerunku marki czerpał inspirację z tradycyjnych wzorów szwów używanych przez niemieckojęzyczną ludność szwabską, mieszkającą w miejscowości Etyek od XVIII w.

Historia

Etyeki to niesamowita historia sukcesu, która rozpoczęła swoją działalność w 1996r. na Öreghegy (Stara Góra) od 1.5ha obsadzeń w skromnym obiekcie i malym zespole. Jednym z kamieni milowych w rozwoju, było rozpoczęcie, jako pierwsza winnica w regionie,  nasadzeń Pinot Noir, które otrzymało od Caroline Gilby z Decanter 93 pkt. W 2021 winnica obchodziła 25-te urodziny, prezentując limitowaną edycję wina musującego produkowanego metodą tradycyjną z rocznika 2018r. Jest to pierwszy krok do odkrycia  potencjału win musujących z regionu Etyek.

Klimat / Gleba

Region Etyek słynie z wysokiej zawartości wapienia w swoich glebach. Według legendy, w XIXw. przedsiębiorca József Törley wyjechał do Francji i zdał sobie sprawę, że warunki w Etyek są podobne do tych w Szampanii, co skłoniło go do założenia w 1882 roku w Budafok (na przedmieściach Budapesztu) firmy produkującej wina musujące. Etyeki Kuria chce kontynuuować tradycję, za co trzymamy gorąco kciuki!

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
sierpien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

1 - ilość opinii

Bardzo dobre
Owocowy wachlarz zestawiony z bukietem kwiatów. Godne polecenia.
Dodano przez Weronika w dniu 2022-07-12

Inni klienci kupili również