Monzio - Rosso di Luna Bergamasca Rosso 2017
Monzio - Rosso di Luna Bergamasca Rosso 2017

Monzio - Rosso di Luna Bergamasca Rosso 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Lombardia
Szczep
Cabernet Sauvignon
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

89,99 zł

Opis

Włoskie spokojne wino czerwone z  Bergamo w Lombardii. Wyprodukowane ze szczepów merlot i cabernet sauvignon  po 50%

Wino ma barwę gęstej granatowej czerwieni z fioletowym rantem. Bogaty i głęboki bukiet zapachowy o nutach od owocowych (wiśnia i śliwka) do balsamicznych (eukaliptus).  W ustach wino jest bogate, skoncentrowane, z miękkimi taninami i długim finiszem, co jeszcze bardziej potęguje wrażenia aromatyczne. 

Ideale do dań na bazie czerwonego mięsa, dziczyzny, oraz do twardych serów i makaronów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Monzio Compagnoni Franciacorta

Winiarz Marcello Monzio Compagnoni od trzydziestu lat prowadzi imponującą posiadłość winiarską. Łączy doświadczenie i pasję z nowoczesnym i pragmatycznym sposobem myślenia, co pozwoliło mu wykreować znaczącą pozycję w świecie wina. Od 1987 roku wdraża swoje "know-how" i rozwija swój projekt w pięknym amfiteatrze natury, w sercu krainy włoskich bąbelków, produkowanych metodą klasyczną.

Winnica
Położona w Adro wśród wspaniałych wzgórz Franciacorta, w wiejskim domu z XV wieku, Monzio Compagnoni Azienda Agricola jest dziś uważana za jedną z najbardziej dynamicznych winnic, działających w regionie Franciacorta i Bergamo. Metoda Franciacorta pozostaje jedną z najszlachetniejszych i najbardziej eleganckich metod winifikacji. Jej głównym celem jest poszanowanie winogron i winnic i dostarczenie do kieliszka produktu zgodnego z tradycją, ale również świeżego i spójnego z nowymi trendami.
Gospodarstwo otoczone jest około 14 hektarami gruntów, na których znajdują się winnice Chardonnay i Pinot Noir do produkcji Franciacorta, natomiast 3 hektary winnic znajdują się w Cenate i Grumello del Monte, skąd pozyskiwany jest Merlot, Cabernet Sauvigon, Pinot Grigio, Chardonnay i Moscato di Scanzo, do produkcji win z regionu Bergamo.
Obecna pojemność piwnicy, równa 5000 hektolitrów ze stali nierdzewnej i 100 francuskich barrique o pojemności 225 litrów, pozwala przetworzyć rocznie około 170 000 rocznych butelek dwóch rodzajów. Produkcja odbywa się za pomocą pras pneumatycznych i tanków ze stali nierdzewnej z kontrolą termiczną, które odzwierciedlają to, co najlepsze w nowej technologii, obok tradycyjnych dębowych beczek i barrique.

Szczepy
W winnicy uprawiane są szczepy Chardonnay, Pinot Bianco i Pinot Grigio, Merlot i Cabernet Sauvignon, Pinot Nero i Moscato di Scanzo, z których produkowane są wina Franciacorta i Bergamo. Owoce są zbierane wyłącznie ręcznie, w małych skrzyniach max 20kg. Następnie są delikatnie wyciskanie i odpoczywają w butelce na osadzie minimum 18 miesięcy.

Historia
Historia Monzio Compagnoniego ma swój początek w 1987 roku, kiedy to w rodzinnej posiadłości w Cenate Sotto, nieco ponad dwudziestoletni Marcello Monzio Compagnoni postanowił zaprojektować i zbudować piwnicę, która do dziś pozostaje w rejonie Bergamo jednym z najlepszych przykładów funkcjonalności połączonej z estetyką i ekologią. Z winogron zebranych na pierwszych działkach powstało Valcalepio del Colle della Luna i zadebiutowało rocznikiem 1989. Nowa marka natychmiast dała się poznać jako nowoczesna i jakościowa. Jej pozycja była następnie wzmacniana w latach 1990-1991 poprzez wina dojrzewające w beczkach. Te pierwsze lata bogate w sukcesy przysporzyły wiele satysfakcji i entuzjazmu do planowania rozbudowy piwnicy.
W 1995 r. otworzył się nowy rozdział w historii winnicy. Marcello Monzio Compagnoni zawarł umowę dzierżawy, przejmując jedną z historycznych nazw uprawy winorośli we Franciacorta - Barone Monti della Corte w dzielnicy Nigoline w Corte Franca. W tym samym okresie podpisał umowę dzierżawy na zarządzanie różnymi winnicami w rejonie Bergamo, najpierw w Scanzorosciate, a następnie w Grumello del Monte, które dołączyły do ​​winnic Loreto w Cenate Sotto.
W kolejnych latach duże znaczenie miała  współpraca z Donato Lanati i jego laboratorium Enosis, która dała naukową podstawę enologicznemu rozwojowi firmy.


Klimat / Gleba
Łagodny, kontynentalny klimat regionu sprzyja lokalnemu rolnictwu. Z pobliskiej  Valle Camonica napływają dobre prądy powietrza. Bliskość jeziora Iseo  ma ogromny wpływ łagodzący na temperatury zarówno latem, jak i zimą. Dowodem na to jest typowo śródziemnomorska roślinność Franciacorta, która obejmuje zarówno dzikie, jak i naturalizowane gatunki roślin, a także te, które są łatwe w uprawie, takie jak drzewo oliwne.
Gleby w regionie są bogate w piasek i muł i, zwykle pozbawione gliny, często o dużej przepuszczalności.

Ocena

1 - ilość opinii

Mój faworyt
Bogate, esencjonalne wino długo pozostawiające smak w ustach. Trzeba kupić na zapas, bo podobno w piwnicy u producenta już nie ma 😉
Dodano przez Lidia w dniu 2024-04-21

Inni klienci kupili również