Zoltán Németi, wraz z Zoltánem Kerekesem współtworzy projekt Hoop Wine.
Mátra Kékfrankos 2019 to jego pierwsze, w całości samodzielnie wyprodukowane wino. Grona pochodzą z parceli Gereg.
Wino spontanicznie fermentowało w otwartych kadziach, po czym zostało przelane do polimerowego zbiornika Flexcube, gdzie dojrzewało z dodatkiem debowych klepek.
Wino ma ciemnorubinową barwę. Aromat bardzo bogaty. Wyczujemy wiśnię, jeżynę, czarny pieprz, a także nutę borówki i czereśni. W tle: ściółkę leśną. W ustach wino jest wytrawne, delikatnie taniczne ale z wysoką kwasowością. Wysoki poziom alkoholu (14,5%) jest dobrze "ukryty".
W smaku znów całe mnóstwo owoców: ciemna wiśnia, czereśnia, jeżyna, do tego pikanteria czarnego pieprzu i nuta dymu oraz wanilii. Na finiszu delikatna goryczka.
Bardzo dobry, świeży, owocowy, charakterny kekfrankos! Zamknięcie to innowacyjna oddychająca zakrętka (Stelvin Inside).
Nemeti Zoltan Matra Kekfrankos 2019 jest już gotowy do picia, ale jest bardzo "obiecujący" i za rok, dwa z pewnością pokaże jeszcze dojrzalszą twarz.
Wino w ocenie specjalistów:
"Prosty, acz skoncentrowany, szczery, typowy kekfrankos z ziołowymi akcentami typowymi dla chłodnej Matry. Niewyczuwalne 14,5 proc. alkoholu. Dużo soczystej wiśni, czarnej porzeczki, do tego miękkie gronowe taniny i - na szczęście! - "0" dębu. Bardzo udane wino".
- Ferment. Pismo o winie.