Bencze Birtok - BIO - o producencie wina

manufacturer-picture

Istvan Bencze to autentysta, który przeszedł drogę od biodynamika do naturalisty. Dziś tworzy wybitne wina w sposób maksymalnie szczery i naturalny. Każdy wyznawca win naturalnych powinien je poznać po roczniku 2017.

Winnica

Bencze to młody przedstawiciel węgierskiego winiarstwa, który przywiązuję ogromną wagę do naturalnego podejścia do produkcji wina. Bencze od samego początku stawiał na rolnictwo organiczne (uzyskana certyfikacja 2015r.), które później wyewoluowało w kierunku biodynamiki (certyfikacja Demeter uzyskana w 2019r.). Filozofia Bencze nacechowana jest niskointerwencyjnym winiarstwem: nie stosuje się tutaj procesów filtracji, klarowania, siarki, 100% upraw zbieranych jest ręcznie, natomiast do fermentacji wykorzystuje się dzikie drożdże. To wszystko sprawia, że wina są oryginalne i w smaku odbiegają od klasyki (w szczególności Riesling) i są to produkty dla osób świadomie decydujących się na wina naturalne.

Szczepy

Winnica uprawia autochtoniczne (lokalne) szczepy: Kék bakator, Kadarka, Hajnos kék, Kéknyelű, Tihanyi kék, które uzupełniane są europejskimi odmianami Riesling i Pinot Noir. 

Historia

Bencze z wykształcenia jest…informatykiem i przez kilka lat z sukcesami prowadził własną firmę IT. Po okresie spędzonym we Włoszech, (jego żona studiowała we Florencji  projektowanie wnętrz) Istvan zadecydował o zmianie specjalizacji i zakupie 0.3ha działki w okolicach Balatonu. Kolejne lata to intensywny rozwój winnicy, która dzisiaj liczy juz ponad 20ha (z czego 15ha kultywowanych).

Klimat / Gleba

Winnica poddawana jest wpływem dwóch klimatów: kontynentalnego oraz śródziemnomorskiego. Gleby to mieszanka gleb brunatnych, wulkanicznych bazaltów i tuf oraz piaskowców, glin, piasku i wapieni.

rok założenia
2011
spec-icon
50,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Węgry
spec-icon
wiodący szczep
Riesling
spec-icon
15ha
uprawy latorości winnej
spec-icon