Valdicava Brunello di Montalcino DOCG 2013 to wino, które zachwyca. Ma głęboki, rubinowy kolor oraz aromaty dojrzałych owoców czerwonych. Wino jest dobrze zbudowane i zrównoważone i eleganckie. Na finiszu można wyczuć nuty wiśni, jeżyny oraz przyprawy. Całość dobrze zbalansowana i bardzo przyjemna. Wino osiągnęło idealną dojrzałość do picia.
Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i dojrzałymi serami. Potencjał starzenia: 2040+.
Brunello di Montalcino 2013 dojrzewało przez 24 miesiące w dębowych beczkach.
Rocznik 2013 to kolejny wybitny rocznik w wykonaniu Valdicava. Producent od lat gromadzi najwyższe oceny w prasie branżowej. Może się poszczycić min. notą 100 pkt. od wine Spectator. Valdicava Brunello di Montalcino DOCG 2013 również zgromadziło znakomite recenzje. Poniżej przytaczamy kilka z nich.
„Soczyste, młode Brunello z wyczuwalnym charakterem jagód, suszonych grzybów i kwiatów. Wyczuwalna jest również skórka pomarańczowa. Pełne ciało, mocne i aksamitne taniny i aromatyczny finisz. Złożone i piękne. Utrzymuje się przez kilka minut. Uwielbiam tę równowagę, która sprawia, że degustacja jest tak przyjemna już teraz, a będzie się starzeć przez dziesięciolecia. Spróbuj zostawić je do 2021 roku”. - James Suckling
„Egzotyczne przyprawy, niebieski kwiat, śliwka, skóra i powiew dziczyzny zajmują centralne miejsce w tym aromatycznym, ziemistym winie. W ustach czarna wiśnia, espresso i anyż gwiaździsty, otoczone zdecydowanymi, gruboziarnistymi taninami. Pij po 2023 roku.” - Wine Enthusiast
Nagrody i wyróżnienia:
• James Suckling: 98 pkt
• Wine Advocate: 94 pkt
• Vinous: 93 pkt
• Wine Spectator : 92 pkt
• Doctor Wine: 92 pkt