Valdicava - Brunello di Montalcino 2013 750ml
Valdicava - Brunello di Montalcino 2013 750ml

Valdicava - Brunello di Montalcino 2013 750ml

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Toskania
Szczep
Sangiovese
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
18-20 ℃

519,99 zł

Opis

Valdicava Brunello di Montalcino DOCG 2013 to wino, które zachwyca. Ma głęboki, rubinowy kolor oraz aromaty dojrzałych owoców czerwonych. Wino jest dobrze zbudowane i zrównoważone i eleganckie. Na finiszu można wyczuć nuty wiśni, jeżyny oraz przyprawy. Całość dobrze zbalansowana i bardzo przyjemna. Wino osiągnęło idealną dojrzałość do picia. 

Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i dojrzałymi serami. Potencjał starzenia: 2040+.

Brunello di Montalcino 2013 dojrzewało przez 24 miesiące w dębowych beczkach.

Rocznik 2013 to kolejny wybitny rocznik w wykonaniu Valdicava. Producent od lat gromadzi najwyższe oceny w prasie branżowej. Może się poszczycić min. notą 100 pkt. od wine Spectator. Valdicava Brunello di Montalcino DOCG 2013 również zgromadziło znakomite recenzje. Poniżej przytaczamy kilka z nich.

„Soczyste, młode Brunello z wyczuwalnym charakterem jagód, suszonych grzybów i kwiatów. Wyczuwalna jest również skórka pomarańczowa. Pełne ciało, mocne i aksamitne taniny i aromatyczny finisz. Złożone i piękne. Utrzymuje się przez kilka minut. Uwielbiam tę równowagę, która sprawia, że degustacja jest tak przyjemna już teraz, a będzie się starzeć przez dziesięciolecia. Spróbuj zostawić je do 2021 roku”. - James Suckling

„Egzotyczne przyprawy, niebieski kwiat, śliwka, skóra i powiew dziczyzny zajmują centralne miejsce w tym aromatycznym, ziemistym winie. W ustach czarna wiśnia, espresso i anyż gwiaździsty, otoczone zdecydowanymi, gruboziarnistymi taninami. Pij po 2023 roku.” - Wine Enthusiast

Nagrody i wyróżnienia:

    • James Suckling: 98 pkt

    • Wine Advocate: 94 pkt

    • Vinous: 93 pkt

    • Wine Spectator : 92 pkt

    • Doctor Wine: 92 pkt

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Valdicava

Valdicava to winnica położona w dolinie o tej samej nazwie w Montosoli na północy Montalcino w Toskanii. Posiadłość koncentruje się wyłącznie na uprawie sangiovese , tworząc zazwyczaj dwie etykiety rocznie: Rosso di Montalcino i Brunello di Montalcino – a w najlepszych latach wino z pojedynczej winnicy Madonna Del Piano. Ich Brunello di Montalcino od lat otrzymuje oszałamiająco wysokie noty od międzynarodowych recenzentów. Producent ma na swoim koncie  nawet ocenę 100 pkt od Wine Spectator!

Winnica

Winnica Valdicava jest położona około 20 minut jazdy na północ od Montalcino, w pobliżu Montesoli. Nieruchomość jest wyjątkowo dobrze położona pomiędzy Val di Suga i Capazzo w regionie. Rozciąga się u podnóża Montalcino. Winnice o powierzchni 19 hektarów tworzą prawie zamknięty obszar na zboczach wzgórza Montosoli, na wysokości 300 metrów. Obsadzone są wyłącznie szczepem sangiovese, który prawie w całości przeznaczany jest na Brunello. Podczas sadzenia przeprowadza się masową selekcję, plony winogron są bardzo małe. Vincenzo, prawdziwy fanatyk jakości, twierdzi, że każdy dzień spędza w swoich winnicach. Agronom Andrea Paoletti czuwa nad naturalną pracą w winnicy.

Brunello dojrzewa dwa lata w dużych slawońskich dębach i kolejne dwa lata w butelce. Wino zazwyczaj charakteryzuje się pełnym i bogatym stylem, ale z wyrafinowaniem i wyróżnieniem.

Szczepy

W Winnicy Valdicava uprawia się szczep sangiovese.

Historia

Posiadłość Valdicava została zakupiona przez dziadka obecnego właściciela Vincenzo Abbruzzese w 1953 roku. Brunello Valdicava została po raz pierwszy wyprodukowana pod okiem Martiniego Bramante, który rozpoczął butelkowanie wina w 1968 r. Od 1987 roku Vincenzo, wielki miłośnik koni, z wielkim zaangażowaniem i troską opiekuje się winnicą. Mniej więcej od tego czasu doświadczony enolog Attilio Pagli jest także konsultantem ds. filozofii wina firmy. 

Pod okiem Vincenzo przeprowadzono remont winnic i odnowiono piwnice. Inwestycje się opłaciły: prawie co roku w Tenuta Valdicava powstają świetne butelki Brunello, które zbierają znakomite recenzję najważniejszych recenzentów na całym świecie. 

Brunello di Montalcino Madonna Del Piano z 2001 roku otrzymało od Wine Spectator imponującą ocenę 100 punktów, natomiast rocznik 2010 roku otrzymał 99 punktów od amerykańskiego krytyka winiarskiego Jamesa Sucklinga.

Klimat / Gleba

Winorośl posadzona jest na mieszance gleb piaszczystych, gliniastych i galestro na wysokości około 330 metrów.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również