Valdicava - o producencie wina

manufacturer-picture

Valdicava to winnica położona w dolinie o tej samej nazwie w Montosoli na północy Montalcino w Toskanii. Posiadłość koncentruje się wyłącznie na uprawie sangiovese , tworząc zazwyczaj dwie etykiety rocznie: Rosso di Montalcino i Brunello di Montalcino – a w najlepszych latach wino z pojedynczej winnicy Madonna Del Piano. Ich Brunello di Montalcino od lat otrzymuje oszałamiająco wysokie noty od międzynarodowych recenzentów. Producent ma na swoim koncie  nawet ocenę 100 pkt od Wine Spectator!

Winnica

Winnica Valdicava jest położona około 20 minut jazdy na północ od Montalcino, w pobliżu Montesoli. Nieruchomość jest wyjątkowo dobrze położona pomiędzy Val di Suga i Capazzo w regionie. Rozciąga się u podnóża Montalcino. Winnice o powierzchni 19 hektarów tworzą prawie zamknięty obszar na zboczach wzgórza Montosoli, na wysokości 300 metrów. Obsadzone są wyłącznie szczepem sangiovese, który prawie w całości przeznaczany jest na Brunello. Podczas sadzenia przeprowadza się masową selekcję, plony winogron są bardzo małe. Vincenzo, prawdziwy fanatyk jakości, twierdzi, że każdy dzień spędza w swoich winnicach. Agronom Andrea Paoletti czuwa nad naturalną pracą w winnicy.

Brunello dojrzewa dwa lata w dużych slawońskich dębach i kolejne dwa lata w butelce. Wino zazwyczaj charakteryzuje się pełnym i bogatym stylem, ale z wyrafinowaniem i wyróżnieniem.

Szczepy

W Winnicy Valdicava uprawia się szczep sangiovese.

Historia

Posiadłość Valdicava została zakupiona przez dziadka obecnego właściciela Vincenzo Abbruzzese w 1953 roku. Brunello Valdicava została po raz pierwszy wyprodukowana pod okiem Martiniego Bramante, który rozpoczął butelkowanie wina w 1968 r. Od 1987 roku Vincenzo, wielki miłośnik koni, z wielkim zaangażowaniem i troską opiekuje się winnicą. Mniej więcej od tego czasu doświadczony enolog Attilio Pagli jest także konsultantem ds. filozofii wina firmy. 

Pod okiem Vincenzo przeprowadzono remont winnic i odnowiono piwnice. Inwestycje się opłaciły: prawie co roku w Tenuta Valdicava powstają świetne butelki Brunello, które zbierają znakomite recenzję najważniejszych recenzentów na całym świecie. 

Brunello di Montalcino Madonna Del Piano z 2001 roku otrzymało od Wine Spectator imponującą ocenę 100 punktów, natomiast rocznik 2010 roku otrzymał 99 punktów od amerykańskiego krytyka winiarskiego Jamesa Sucklinga.

Klimat / Gleba

Winorośl posadzona jest na mieszance gleb piaszczystych, gliniastych i galestro na wysokości około 330 metrów.

rok założenia
1953
spec-icon
50 000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Włochy
spec-icon
wiodący szczep
sangiovese
spec-icon
19 ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Valdicava - Brunello di...
  • Sangiovese
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 375ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 18-20°C Produkowane ze szczepu: sangiovese Region: Toskania
269,99 zł
Valdicava - Brunello di...
  • Sangiovese
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 18-20°C Produkowane ze szczepu: sangiovese Region: Toskania
519,99 zł