Budahazy Fekete Kuria - o producencie wina

David stawia na organiczność swoich win i ma świetne Ice wine! Serce wielu skradł słodki Pompas 2016 z późnego zbioru, który został wyprzedany.
Winnica
Budahazy Fekete Kuria to nowoczesny, rodzinny projekt zainicjowany w 2010r, na terenie czarnego dworu (fekete = czarny) z 1650r w Erdőbénye (Tokaj). Właściciel Dávid Rémusz stawia na jakość - ogranicza ilość zbieranych winogron do 1.5kg / krzew, pomimo potencjalnego zbioru na poziomie 15kg / krzew. To pozwala na otrzymanie lepszego wsadu do wina. Winnica posiada BIO certyfikację, którą uzyskała w 2018r. Wizyta w ich bistro to obowiązkowy punkt każdej wycieczki do Tokaju!
Szczepy
Winnica produkuje zaledwie kilka rodzajów win, oprócz klasycznych dla Węgier Furmintów, właściciele uprawiają szczepy Harslevelu, Sargamuskotaly, Muscat oraz Zeta. To umożliwia eksperymentowanie z winami słodkimi - w tym z niesamowicie wysoko ocenianym Pompasem, oraz Winem Lodowym, które w Berlinie otrzymało nadgrodę za najlepsze wino organiczne roku 2021.
Historia
Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Dávid Rémusz rozpoczął swoją przygodę w 2010 jako mała, rodzinna winiarnia. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárgamuskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Celem jest jakość i status najlepszej winnicy organicznej w Tokaju.
Klimat / Gleba
W Budahazy Fekete Kuria klimat i gleba jest tożsama z tokajskimi standardami. Gleby to głównie powulkaniczne gleby skalne riolity, andezyty oraz tufy.
2010
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej