Budahazy Fekete Kuria - Ice Wine 2018

Budahazy Fekete Kuria - Ice Wine BIO 2018

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
375ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

97,99 zł

Opis

Wino lodowe to rzadko spotykane słodkie i ekstraktywne wino, produkowane z zamarzniętych (na krzewie) winogron. 

Budahazy Fekete Kuria - Ice Wine to wyjątkowe wino, pachnące świeżym sokiem winogronowym. Smakuje jak najbardziej złożone słodkie wina, z których słynie region winiarski Tokaj. Brak w nim jednak wrażenia goryczki - pikantności, która występuję w tradycyjnych winach Szamorodni i Aszu. Na podniebieniu z jednej strony niezwykle słodkie i złożone, z drugiej subtelne i finezyjne. Wykorzystano wszystkie główne odmiany Tokaju (33% muscat, 33% furmint, 33% harslevelu), w ten sposób uzyskano jedyną w swoim rodzaju złożoną strukturę aromatów i smaków.

Fermentacja w niskiej temperaturze w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Następnie dojrzewanie przez 12 miesięcy w beczce dębowej i kolejne 6 miesięcy - leżakowanie w butelce. Dzięki nowoczesnej technologii i wyposażeniu winiarni podczas całego procesu utrzymywano temperaturę winogron poniżej -3° C, po zbiorze, który odbył się w temperaturze poniżej -8° C.

Butelka o pojemności 375 ml.

DOSTĘPNE OSTATNIE 2 BUTELKI !!!

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Budahazy Fekete Kuria

David stawia na organiczność swoich win i ma świetne Ice wine! Serce wielu skradł słodki Pompas 2016 z późnego zbioru, który został wyprzedany.

Winnica

Budahazy Fekete Kuria to nowoczesny, rodzinny projekt zainicjowany w 2010r, na terenie czarnego dworu (fekete = czarny) z 1650r w Erdőbénye (Tokaj). Właściciel Dávid Rémusz stawia na jakość - ogranicza ilość zbieranych winogron do 1.5kg / krzew, pomimo potencjalnego zbioru na poziomie 15kg / krzew. To pozwala na otrzymanie lepszego wsadu do wina. Winnica posiada BIO certyfikację, którą uzyskała w 2018r. Wizyta w ich bistro to obowiązkowy punkt każdej wycieczki do Tokaju!

Szczepy

Winnica produkuje zaledwie kilka rodzajów win, oprócz klasycznych dla Węgier Furmintów, właściciele uprawiają szczepy Harslevelu, Sargamuskotaly, Muscat oraz Zeta. To umożliwia eksperymentowanie z winami słodkimi - w tym z niesamowicie wysoko ocenianym Pompasem, oraz Winem Lodowym, które w Berlinie otrzymało nadgrodę za najlepsze wino organiczne roku 2021. 

Historia

Obserwujemy tego winiarza od 2012 roku. Słowo „postęp” pasuje tu idealnie. Dávid Rémusz rozpoczął swoją przygodę w 2010 jako mała, rodzinna winiarnia. Pierwszą jaskółkę stanowił smaczny Sárgamuskotály Dry 2012, po nim pojawił się świetny Furmint 2013, a za nim kolejne, udane roczniki z odmiany hárslevelű. Celem jest jakość i status najlepszej winnicy organicznej w Tokaju.

Klimat / Gleba

W Budahazy Fekete Kuria klimat i gleba jest tożsama z tokajskimi standardami. Gleby to głównie powulkaniczne gleby skalne riolity, andezyty oraz tufy. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również