Doskonałe wino czerwone ze szczepu lagrein.
Lagrein, jedna z rodzimych odmian winorośli Alto Adige. Uprawiana przez Franza Haasa na nasłonecznionych terenach na wysokości od 220 do 250 metrów. Ciepła i głęboka gleba jest pochodzenia aluwialnego, z dużą zawartością żwiru. Parcela jest wyeksponowana na południe i południowy zachód. Dzięki takim warunkom mikroklimatycznym lagrein mimo że jest odmianą późną - osiąga pełną dojrzałość.
Wino Lagrein ma głęboki i intensywny czerwony kolor, który w niektórych rocznikach ma nuty fioletu. Jego bukiet jest bardzo intensywny i szeroki, od dojrzałych czerwonych owoców, po fiołki, od nut korzennych po świeżą trawę i kakao. Na podniebieniu wino uwodzi mocną osobowością, solidnymi i aksamitnymi taninami, przyjemną pełnią oraz długą i otulającą nutą końcową.
Wino można pić młode, ale również warto odłożyć je na kilka lat. Dłuższy okres leżakowania w butelce czyni je bardziej miękkim i okrągłym.
Lagrein doskonale komponuje się z bogatymi i smacznymi daniami, a także z grillowanymi czerwonymi mięsami.
Winifikacja:
Winogrona, po starannej selekcji, są delikatnie odszypułkowane i poddawane fermentacji w otwartych kadziach. Po zakończeniu fermentacji wino przelewa się do tonneau (większych dębowych beczek), gdzie fermentacja jabłkowo-mlekowa i dojrzewanie odbywają się przez 10-12 miesięcy. Na koniec leżakuje w butelce przez kilka miesięcy.
Wino z rocznika 2021 zdobyło bardzo wysoką notę 91 pkt w ocenie prestiżowego blogera Jamesa Sucklinga (www.jamessuckling.com).