Franz Haas - Sofi Muller Thurgau 2022
Franz Haas - Sofi Muller Thurgau 2022

Franz Haas - Sofi Muller Thurgau 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Müller Thurgau
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
12-14°C

63,99 zł

Opis

„Müller Thurgau” Sofi ma żywy słomkowożółty kolor i aromat przypominający nuty muskata, świeżych owoców, brzoskwiń i kwiatów (żółtego wiesiołka). Finisz elegancki i pikantny. Świeża kwasowość sprawia, że jest świetnym wybiorem wina dla ochłody w coraz cieplejsze dni. Wino jest odpowiednie jako aperitif lub jako połączenie z lekkimi pierwszymi daniami kuchni śródziemnomorskiej,  sałatkami rybnymi i świeżymi kozimi serami.

Winifikacja:

Po krótkiej maceracji sprzyjającej aromatycznej ekstrakcji, rozgniecione winogrona (winogrona pozbawione szypułek) są delikatnie wyciskane.  Następnie moszcz poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze w stalowych zbiornikach, a następnie dojrzewa tam przez około pięć miesięcy, a następnie przez krótki okres w butelce.

Obszar produkcji:

Winnice Müller Thurgau są uprawiane zgodnie z systemem Guyota na wysokości od 500 do 800 metrów. Gleby zmieszane z gliną i porfirem są wyeksponowane w kierunku południowym i południowo-zachodnim.

Sofia, to imię córki winiarza. 

Wino zdobyło wysoką notę 90 pkt w ocenie prestiżowego blogera Jamesa Sucklinga (www.jamessuckling.com).

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Franz Haas

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.

Winnica

Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m. Są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa jest w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej wrażliwej i równocześnie najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń realizuje tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również