„Müller Thurgau” Sofi ma żywy słomkowożółty kolor i aromat przypominający nuty muskata, świeżych owoców, brzoskwiń i kwiatów (żółtego wiesiołka). Finisz elegancki i pikantny. Świeża kwasowość sprawia, że jest świetnym wybiorem wina dla ochłody w coraz cieplejsze dni. Wino jest odpowiednie jako aperitif lub jako połączenie z lekkimi pierwszymi daniami kuchni śródziemnomorskiej, sałatkami rybnymi i świeżymi kozimi serami.
Winifikacja:
Po krótkiej maceracji sprzyjającej aromatycznej ekstrakcji, rozgniecione winogrona (winogrona pozbawione szypułek) są delikatnie wyciskane. Następnie moszcz poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze w stalowych zbiornikach, a następnie dojrzewa tam przez około pięć miesięcy, a następnie przez krótki okres w butelce.
Obszar produkcji:
Winnice Müller Thurgau są uprawiane zgodnie z systemem Guyota na wysokości od 500 do 800 metrów. Gleby zmieszane z gliną i porfirem są wyeksponowane w kierunku południowym i południowo-zachodnim.
Sofia, to imię córki winiarza.
Wino zdobyło wysoką notę 90 pkt w ocenie prestiżowego blogera Jamesa Sucklinga (www.jamessuckling.com).