Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.
Winnica
Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.
Szczepy
Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.
Historia
Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.
Klimat / Gleba
Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.