Franz Haas - Pinot Nero Schweizer 2018

Franz Haas - Pinot Nero 2019, 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

139,99 zł

Opis

Pinot Nero, który dla Franza Haasa jest „białym wśród czerwieni", w zależności od rocznika pojawia się w zmieniającej się kolorystyce, od jasnej rubinowej czerwieni do intensywnej rubinowej czerwieni. Bukiet otwierają nuty maraschino i malin, marcepan i powidła śliwkowe, goździki i cynamon. W końcu wyczuwalne są aromaty ściółki. Na podniebieniu wino jest świeże i żywe dzięki eleganckim taninom, które nadają mu aromatyczny i okrągły oraz zachęcający smak.
Uprawy:
Winorośl pinot nero (pinot noir) znajduje się na różnych wysokościach między 350 a 900 m n.p.m. na bardzo niejednorodnych terenach. Gęste nasadzenie zapewnia najwyższą jakość winogron. Wykorzystanie wyselekcjonowanych niskoplennych klonów zapewnia ciągłość jej rozwoju jakościowego. Wydajność z hektara: 3500 - 4000 litrów.
Wytwarzanie:
Fermentacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Podczas tego procesu pływająca czapka skórek winogron jest delikatnie i często zanurzana. Dzięki tej technice wydobywane są substancje barwiące i aromaty zawarte w skórkach i przenoszone na wino. Następnie wino dojrzewa przez rok w barrique, a po butelkowaniu jest jeszcze przez kilka miesięcy w butelce.
Foodpairing:
Pinot Nero można skosztować do lekkich dań rybnych, pieczeni z dziczyzny i czerwonych mięs.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Franz Haas

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.

Winnica

Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.