Your cart
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Pinot Nero, który dla Franza Haasa jest „białym wśród czerwieni", w zależności od rocznika pojawia się w zmieniającej się kolorystyce, od jasnej rubinowej czerwieni do intensywnej rubinowej czerwieni. Bukiet otwierają nuty maraschino i malin, marcepan i powidła śliwkowe, goździki i cynamon. W końcu wyczuwalne są aromaty ściółki. Na podniebieniu wino jest świeże i żywe dzięki eleganckim taninom, które nadają mu aromatyczny i okrągły oraz zachęcający smak.
Uprawy:
Winorośl pinot nero (pinot noir) znajduje się na różnych wysokościach między 350 a 900 m n.p.m. na bardzo niejednorodnych terenach. Gęste nasadzenie zapewnia najwyższą jakość winogron. Wykorzystanie wyselekcjonowanych niskoplennych klonów zapewnia ciągłość jej rozwoju jakościowego. Wydajność z hektara: 3500 - 4000 litrów.
Wytwarzanie:
Fermentacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Podczas tego procesu pływająca czapka skórek winogron jest delikatnie i często zanurzana. Dzięki tej technice wydobywane są substancje barwiące i aromaty zawarte w skórkach i przenoszone na wino. Następnie wino dojrzewa przez rok w barrique, a po butelkowaniu jest jeszcze przez kilka miesięcy w butelce.
Foodpairing:
Pinot Nero można skosztować do lekkich dań rybnych, pieczeni z dziczyzny i czerwonych mięs.