Gewürztraminer Alto Adigie DOC ma intensywny, złocistożółty kolor z głębokim bukietem złożonych aromatów, takich jak liczi, skórka pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa i róża. Wino potrzebuje kilku chwil odpoczynku w kieliszku, aby w pełni się rozwinąć. Podniebienie jest pełne i pobudzające dzięki swojej strukturze, świeżości i żywotności, z lekką goryczką iintensywną nutą końcową. Gewürztraminer osiąga pełną ewolucję dopiero po kilku miesiącach leżakowania w butelce.
Uprawy:
Winorośl Gewürztraminer uprawiana jest metodą Guyota na glebach głębokich i gliniastych ze znaczną obecnością kamyczków i kamieni na wysokości od 350 do 650 metrów w kierunku południowo-zachodnim. Wydajność z hektara: 5000 litrów.
Wytwarzanie:
Moszcz po krótkim okresie maceracji (kontakcie ze skórkami) jest fermentowany w niskiej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie wino starzeje się na drożdżach z częstym battoningiem (utrzymując drożdże w zawiesinie) przez około sześć miesięcy przed butelkowaniem.
Foodpairing:
Wino doskonale komponuje się z pasztetami z wątróbek, białymi mięsami z grilla, skorupiakami oraz licznymi daniami kuchni azjatyckiej.
Wino w ocenie specjalistów:“Gewürtztraminer 2020 pokazuje swe pyszne oblicze. Mniej krzykliwy niż perfumowane okazy kusi pomarańczowym bukietem”.
Robert Mazurek,
Rzeczpospolita Plus Minus
Wino z rocznika 2022 zdobyło bardzo wysoką notę 92 pkt w ocenie prestiżowego blogera Jamesa Sucklinga (www.jamessuckling.com).