Nowy Franz Haas - Gewurztraminer 2020 Zobacz większe

Franz Haas - Gewurztraminer 2020

Nowy produkt

Gewürztraminer Alto Adigie DOC ma intensywny, złocistożółty kolor z głębokim bukietem złożonych aromatów, takich jak liczi, skórka pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa i róża. Wino potrzebuje kilku chwil odpoczynku w kieliszku, aby w pełni się rozwinąć. Podniebienie jest pełne i pobudzające dzięki swojej strukturze, świeżości i żywotności, z lekką goryczką i uporczywą nutą końcową. Gewürztraminer osiąga pełną ewolucję dopiero po kilku miesiącach leżakowania w butelce.
Uprawy:
Winorośl Gewürztraminer uprawiana jest metodą Guyota na glebach głębokich i gliniastych ze znaczną obecnością kamyczków i kamieni na wysokości od 350 do 650 metrów w kierunku południowo-zachodnim. Wydajność z hektara: 5000 litrów.
Wytwarzanie:
Moszcz po krótkim okresie maceracji (kontakcie ze skórkami) jest fermentowany w niskiej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Następnie wino starzeje się na drożdżach z częstym battoningiem (utrzymując drożdże w zawiesinie) przez około sześć miesięcy przed butelkowaniem.
Foodpairing:
Wino doskonale komponuje się z pasztetami z wątróbek, białymi mięsami z grilla, skorupiakami oraz licznymi daniami kuchni azjatyckiej.

Więcej szczegółów

88,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Franz Haas
Franz Haas

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWłochy
RegionAdyga
SzczepGewurztraminer
Objętość750ml
Zawartość alkoholu14%
Temperatura podawania10-12 °C

Franz Haas

Winnica

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win. Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości.

Uprawa w 100% organiczna! 

Roczna produkcja: około 300 000 butelek

 Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem. 

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat/Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Opinie

Napisz opinię

Franz Haas - Gewurztraminer 2020

Franz Haas - Gewurztraminer 2020

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Włochy
  • Zawartość alkoholu: 14%
  • Temperatura podawania: 16-18°C
  • Produkowane ze szczepu: gewurztraminera
  • Region: Górna Adyga

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: