Franz Haas - Manna 2019
Franz Haas - Manna 2019

Franz Haas - Manna 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Riesling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

139,99 zł

Opis

Wieloszczepowa kompozycja rieslinga, chardonnay, sauvignon oraz późno zbieranego gewurztraminera; flagowa biała etykieta Haasa.

W młodości wino posiada żółto-złote nuty, natomiast po kilku latach dojrzewania pojawiają się intensywne złociste tony. Dzięki swoim szczególnym właściwościom Manna uwodzi złożonym i warstwowym bukietem, który przywołuje nuty czarnego bzu, pistacji i płatków róż. Uderza swoją złożonością i koncentracją w połączeniu z miękką elegancją i mineralną strukturą.

Manna jest wszechstronnym winem, z czasem nigdy nie będzie taka sama, ale różne odmiany winogron zawsze nadają temu winu inne nuty, a wysoki procent Rieslinga pomaga utrzymać je przy życiu przez lata.

Uprawa:

Winnice użytych odmian winorośli znajdują się na wysokości od 350 do 800 metrów. Gleby bardzo różniące się od siebie są pochodzenia dolomitowego, porfirowego, piaszczystego i marglistego, wystawione na południowy zachód.

Winifikacja:

Winogrona, ze względu na różne okresy dojrzewania, są zbierane i przetwarzane oddzielnie. Chardonnay i Sauvignon Bianco fermentują w barrique, natomiast Riesling i Gewürztraminer fermentują w stalowych zbiornikach. Po zakończeniu fermentacji młode wina są mieszane, aby sprzyjać połączeniu i harmonizacji różnych składników aromatycznych. Po około dziesięciu miesiącach utrzymywania się na drobnym osadzie, wino jest butelkowane i przez kilka miesięcy dojrzewa w butelce.

Foodpairing:

Wino bardzo wszechstronne kulinarnie. Pasuje szczególnie do kuchni japońskiej (sushi).

Wino w ocenie specjalistów:

“Manna 2020 (nazwę ma po żonie Franza VII) oszałamia – tyle w niej bukietów, smaków, nut pochodzących z czterech szczepów, że z wrażenia dech zapiera. Lepsze niż seks, a doskonałość osiągnie dopiero za kilka lat”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Wino z rocznika 2021 zdobyło bardzo wysoką notę 93 pkt w ocenie prestiżowego blogera Jamesa Sucklinga (www.jamessuckling.com).

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Franz Haas

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.

Winnica

Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m. Są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa jest w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej wrażliwej i równocześnie najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń realizuje tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

1 - ilość opinii

Świetne
Rzeczywiście rewelacyjne wino. Sporo naczytałem się entuzjastycznych recenzji, ale podchodziłem z rezerwą. Po degustacji dołączam się do tych pozytywnych opinii.
Dodano przez Tadeusz w dniu 2022-05-17

Inni klienci kupili również