Wieloszczepowa kompozycja rieslinga, chardonnay, sauvignon oraz późno zbieranego gewurztraminera; flagowa biała etykieta Haasa.
W młodości wino posiada żółto-złote nuty, natomiast po kilku latach dojrzewania pojawiają się intensywne złociste tony. Dzięki swoim szczególnym właściwościom Manna uwodzi złożonym i warstwowym bukietem, który przywołuje nuty czarnego bzu, pistacji i płatków róż. Uderza swoją złożonością i koncentracją w połączeniu z miękką elegancją i mineralną strukturą.
Manna jest wszechstronnym winem, z czasem nigdy nie będzie taka sama, ale różne odmiany winogron zawsze nadają temu winu inne nuty, a wysoki procent Rieslinga pomaga utrzymać je przy życiu przez lata.
Uprawa:
Winnice użytych odmian winorośli znajdują się na wysokości od 350 do 800 metrów. Gleby bardzo różniące się od siebie są pochodzenia dolomitowego, porfirowego, piaszczystego i marglistego, wystawione na południowy zachód.
Winifikacja:
Winogrona, ze względu na różne okresy dojrzewania, są zbierane i przetwarzane oddzielnie. Chardonnay i Sauvignon Bianco fermentują w barrique, natomiast Riesling i Gewürztraminer fermentują w stalowych zbiornikach. Po zakończeniu fermentacji młode wina są mieszane, aby sprzyjać połączeniu i harmonizacji różnych składników aromatycznych. Po około dziesięciu miesiącach utrzymywania się na drobnym osadzie, wino jest butelkowane i przez kilka miesięcy dojrzewa w butelce.
Foodpairing:
Wino bardzo wszechstronne kulinarnie. Pasuje szczególnie do kuchni japońskiej (sushi).
Wino w ocenie specjalistów:
“Manna 2020 (nazwę ma po żonie Franza VII) oszałamia – tyle w niej bukietów, smaków, nut pochodzących z czterech szczepów, że z wrażenia dech zapiera. Lepsze niż seks, a doskonałość osiągnie dopiero za kilka lat”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus