Franz Haas - Sauvignon 2019
Franz Haas - Sauvignon 2019

Franz Haas - Sauvignon Schweizer 2019, 2020, 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Sauvignon Blanc
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
12-14°C

165,99 zł

Opis

To nietuzinkowe Sauvignon Alto Adige DOC ma bladą, słomkowo żółtą barwę z zielonkawymi odcieniami. Nos uwodzi barwnym bukietem aromatów, w tym kwiatów czarnego bzu, białych brzoskwiń, złożonych suszonych owoców i aromatów azjatyckich. Na podniebieniu uwalnia żywą i soczystą kwasowość z nutami mineralnymi, a końcowe nuty są bardzo trwałe i pobudzające oraz charakteryzują się przyjemną pełnią i elegancją.
Uprawy:
Winorośl Sauvignon Blanc jest uprawiana w systemie Guyot na wysokości od 400 do 800 metrów nad poziomem morza. Gleba pochodzi z erozji Dolomitów, a winnice mają ekspozycję południową i południowo-zachodnią. Wydajność z hektara: 5000 litrów.
Wytwarzanie:
Winogrona są delikatnie tłoczone po nocy maceracji w niskiej temperaturze. Część moszczu jest fermentowana w kadziach ze stali nierdzewnej, a część w barrique, a następnie dojrzewa w tym otoczeniu przez około osiem miesięcy w kontakcie z delikatnymi drożdżami.
Foodpairing:
Sauvignon nie jest winem na co dzień, ale uchodzi za wspaniałego towarzysza takich dań jak tatar z tuńczyka, cielęcina z sosem z tuńczyka („vitello tonnato"), białe mięso i lekko pikantne dania azjatyckie.
To wino, które zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowych kombinacji ze składnikami z odległych krajów.

Wino w ocenie specjalistów:
“Świeże, cytrusowe, trochę czarnego bzu, trochę białej porzeczki, ale przede wszystkim wielka klasa. Zjawiskowe, moje ulubione, mogę je pić bez końca”.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Franz Haas

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.

Winnica

Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m. Są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa jest w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej wrażliwej i równocześnie najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń realizuje tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

1 - ilość opinii

Ciekawe
Ciekawy sauvignon z górnej adygi. Dużo dzieje się w aromacie - dużo ziół, owoców. W ustach przyjemne
Dodano przez Kornel w dniu 2022-07-13

Inni klienci kupili również