Franz Haas - Lepus Pinot Bianco 2020

Franz Haas - Lepus Pinot Bianco 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Pinot Blanc
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
14-16 °C

79,99 zł

Opis

Lepus Pinot Bianco Alto Adige DOC ma słomkowy, lśniący żółty kolor. Aromaty przywołują owocowe i pikantne nuty, które przypominają nam dojrzałe jabłka, polne kwiaty i świeży chleb. Na podniebieniu wyróżnia się zdecydowaną osobowością, której towarzyszy elegancka i mocna struktura, harmonijna kwasowość, a kończąc na bogactwie i trwałości. Pinot Bianco musi dojrzewać przez co najmniej cztery miesięcy w butelce, aby wyrazić swój typowy bukiet i złożone cechy. 
Uprawy:
Winorośl Pinot Bianco jest uprawiana w systemie Guyot na obszarach położonych między 400 a 800 m n.p.m. W glebie tego obszaru można znaleźć różne właściwości geologiczne regionu, od lżejszych piasków po najcięższe gleby erozyjne porfirowe. Ekspozycja waha się od południa do południowego zachodu. Wydajność z hektara: 6000 litrów.
Wytwarzanie:
Moszcz jest fermentowany głównie w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a częściowo w barrique. Przed butelkowaniem wino dojrzewa na osadzie  przez około pięć miesięcy, aby nabrać złożoności i pełnej treści.
Foodpairing:
To Pinot Bianco można podawać z różnymi potrawami, od mięsnych przystawek, przez dania z makaronu, ryżu i ryb z sosami lub bez, po lekkie dania azjatyckie i pikantne curry. Temperatura serwowania: 14° C - 16° C.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Franz Haas

Winnica

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win. Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m.; są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej pracowitej, wrażliwej i najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń wkłada w swoje wina tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również