BRAK W MAGAZYNIE
Lepus Pinot Bianco Alto Adige DOC ma słomkowy, lśniący żółty kolor. Aromaty przywołują owocowe i pikantne nuty, które przypominają nam dojrzałe jabłka, polne kwiaty i świeży chleb. Na podniebieniu wyróżnia się zdecydowaną osobowością, której towarzyszy elegancka i mocna struktura, harmonijna kwasowość, a kończąc na bogactwie i trwałości. Pinot Bianco musi dojrzewać przez co najmniej cztery miesięcy w butelce, aby wyrazić swój typowy bukiet i złożone cechy.
Uprawy:
Winorośl Pinot Bianco jest uprawiana w systemie Guyot na obszarach położonych między 400 a 800 m n.p.m. W glebie tego obszaru można znaleźć różne właściwości geologiczne regionu, od lżejszych piasków po najcięższe gleby erozyjne porfirowe. Ekspozycja waha się od południa do południowego zachodu. Wydajność z hektara: 6000 litrów.
Wytwarzanie:
Moszcz jest fermentowany głównie w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a częściowo w barrique. Przed butelkowaniem wino dojrzewa na osadzie przez około pięć miesięcy, aby nabrać złożoności i pełnej treści.
Foodpairing:
To Pinot Bianco można podawać z różnymi potrawami, od mięsnych przystawek, przez dania z makaronu, ryżu i ryb z sosami lub bez, po lekkie dania azjatyckie i pikantne curry. Temperatura serwowania: 14° C - 16° C.